Galériával, videóval

2021.04.22. 19:44

Csabán képzik ki a Területvédelmi Tartalékosokat

Katonai terepruhában, felszereléssel, fegyverekkel a kézben gyakorlatoztak csütörtökön a sereg önkéntes területvédelmi tartalékos katonái a csabai reptéren. A nemrég kezdődött és májusban befejeződő kiképzésen a szolgálat követelményei és a katonai életrend normái mellett többek között harcászati-, és egészségügyi ismereteket is elsajátítanak, gyakorolnak az egyenruhások.

Busi Ottó

20210422 Békéscsaba Gyakorlatoznak a tartalékos honvédek fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

– Az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos rendszert azért hívták életre, hogy járási szinten olyan kiképzett és felkészített katonai erő álljon rendelkezésre, mely szükség esetén azonnal mozgósítható. Az önkéntesek felkészítése a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen történik. Az alapfelkészítés végére az önkéntesek többek közt alapismereteket szereznek a katonai szolgálat követelményeiről és a katonai életrend normáiról is – részletezte Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

A kiképzés során a harcászati ismereteket is elsajátítják a tartalékosok /Fotó: Bencsik Ádám/

Mint elmondta, folyamatos behívás mellett állandó jelenléttel – hétfőtől-péntekig – május 20-ig jutnak el a gyakorlaton résztvevők a kiképzés végéig. A résztvevők az éjszakát otthonukban töltik, majd másnap a reptéren folytatódik a szükséges ismeretek, képességek elsajátítása. Ez összesen tizenkét modulból áll: többek közt alaki-, harcászati-, tereptan-, fegyver-, területvédelmi- és egészségügyi ismeretek, de a lövészetre felkészülés, valamint annak végrehajtása is a kiképzés része. Az elhangzottak szerint minden olyan tudáshoz hozzájutnak a jelentkezők, amelyek a honvédség által alkalmazott eszközök, fegyverek és rendszerek alkalmazásához szükségesek. – A honvédség azokat tudja foglalkoztatni akik ezeket a modulokat, azaz az alapkiképzést teljesítik. Ők már részt vehetnek az éppen aktuális feladatokban, például kórházi-, egészségügyi missziókban, vagy éppen a déli határnál, katonai tevékenységekben vállalhatnak szerepet – részletezte az alezredes. Lipták József megjegyezte, jelenleg a Békés megyei Önkéntes Területvédelmi Tartalékos állományból mindegy kilencvenen vesznek részt ilyen jellegű feladatokban.

– Ez a fajta szolgálati forma a járványhelyzet, de egyéb más okból munkájukat vesztett állampolgároknak is egyfajta alternatívát, és anyagi támogatást jelenthet, addig amíg az életük vissza nem zökken a normál kerékvágásba. De természetesen dönthetnek úgy is, hogy a honvédségnél folytatják pályafutásukat. Azoknak akik korábban már elvégezték a kiképzést, és elvesztették a munkájukat a honvédség tudott segíteni, munkát és bért biztosított számukra – tette hozzá a zászlóalj parancsnoka.

Többféle szolgálatra lehet jelentkezni

Mint megtudtuk a toborzás folyamatosan zajlik, jelentkezni pedig Békéscsabán a honvédség Andrássy úti épületében lehet. A katonai szolgálat iránt érdeklődők többféle forma közül választhatnak: a szerződéses katonai szolgálat folyamatos munkaviszonyt biztosít, tartalékosnak pedig azoknak érdemes állniuk, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett vállalnának részt a honvédelmi feladatokból. A fizetésen és a béren kívüli juttatásokon kívül a sereg lehetővé teszik a munkavállalóknak, hogy a korábban megszerzett civil képesítéseiket is hasznosíthassák, a szolgálat alatt ugyanis nemcsak a harcoló katonára kell gondolni, a támogató beosztások – például ápoló, logisztikus, pénzügyes – is ugyanolyan fontos szereppel bírnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában