MÉRFÖLDKŐ

2021.04.22. 19:57

Bukarestben is jóváhagyták az eleki és a dombegyházi határátkelő megnyitását

A román kormány szerdai ülésén memorandumban hagyta jóvá kétoldalú megállapodás megkötését a magyar kormánnyal két új közúti határátkelőhely megnyitásáról, Kisvarjaspuszta (Variasu) és Dombegyház, illetve Ottlaka (Graniceri) és Elek között.

MTI

20210413 Elek Szelezsán György polgármester a határnál. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Mindkét – eddig alkalomszerűen megnyitott – határátkelő az Arad és Békes megye között teremt újabb állandó közúti összeköttetést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári bukaresti látogatásán állapodott meg Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel újabb határátkelők megnyitásáról – írja az MTI.

A magyar közmédiának nyilatkozva Szijjártó Péter akkor úgy értékelte: nevetséges és egyben szomorú, hogy létezik tíz olyan, a határon átvezető út, amely megépült, közelebb hozhatná egymáshoz a határ mentén élő közösségeket és településeket, de ezek használatát még nem engedélyezték. A magyar fél vállalja a határellenőrzési infrastruktúra kiépítését, és azt kéri román partnereitől, hogy a tíz út használatba vételét engedélyezze – tette hozzá.

A Kisvarjaspuszta-Dombegyház és Ottlaka-Elek határátkelőt már 2017 óta használják alkalomszerűen a térség lakói a magyar-román határszakasz nyolc másik megépült átkelőjéhez hasonlóan.

A határon átvezető utak az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg 2007 és 2013 között annak reményében, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a belső határellenőrzés nélküli térségnek.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/allando-hataratkelo-lesz-dombegyhazon-es-eleken-3865975/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában