szökőkút

2021.04.13. 06:57

Békés megye több településén is beindították a látványosságokat

Beindították vagy hamarosan beindítják a szokásos tisztításokat, fertőtlenítéseket követően a jó idő beköszöntével látványosságként szolgáló szökőkutakat Békés megye településein, így Békéscsabán, Gyulán és Sarkadon is. A megyeszékhelyen, a Jókai színház előtti taposó szökőkút környékére tavaly ülőkockákat helyeztek el, hogy ne hajthassanak rá a jövőben autókkal.

Hírlap-összeállítás

20210412 Békéscsaba Újra indulnak a szökőkutak Bajcer Pál végzi a karbantartás Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter a Facebook-oldalán arról írt: a tavasz egyik csalhatatlan jele, hogy beüzemelik a szökőkutakat. A hónap második felétől már minden járókelő gyönyörködhet a látványukban, nyáron pedig pihenhet, hűsölhet közelükben. A szökőkutak várhatóan október 15-ig működnek, ha azonban idén is meleg ősz lesz, akkor még tovább.

A városgazdálkodási kft. ügyvezetője, Hadabás Ildikó elmondta, április elejétől az alvállalkozó szakemberei átnézik a látványosságokat,

megy a szokásos tisztítás, fertőtlenítés, ellenőrzik a gépészeti berendezéseket, illetve a múlt heti, hajnali fagyok miatt elmaradt fugázásra is sort kerítenek.

Várhatóan ezen a héten több szökőkutat is beindítanak. Hangsúlyozta: a cég felel az ivókutak üzemeltetéséért is, azokat is üzembe helyezték városszerte, így a játszótereken is.

Bajczer Pál, a Galéria Invest munkatársa takarította Békéscsaba főterén a római katolikus templom előtti szökőkutat hétfőn délelőtt /Fotó: Imre György/

Hozzátette: a Jókai színház előtti taposó szökőkút esetében villamossági problémákat ugyancsak orvosolni kell, amelyek befolyásolják például a főtéri nagy látványosság működését is, így ezek a szökőkutakat a tervek szerint legkésőbb a jövő héten üzemelik be. Szarvas Péter polgármester kezdeményezésére tavaly a taposó szökőkút környékén nyolc ülőkockát helyeztek el, hogy így akadályozzák meg azt, hogy a járművekkel ráhajtsanak a látványosságra, amire több példa is akadt.

Gyulán az idei évben április 2-án, nagypénteken indult el a Kossuth téri, a Harruckern téri, a Világóra melletti, valamint a Bodoky szökőkút. Jelenleg mindegyik látványosság statikus állapotban működik, a tervek szerint emelt üzemidőre a nyári időszakban, a főszezon elindultával állnak át, ahogy az Élővíz-csatornán lévő létesítmény esetében is.

Jelenleg 10-től 20 óráig üzemelnek, világításuk pedig a naplementéhez igazodva kapcsol fel.

A Törökzugi szökőkút elindítását a következő hetekben tervezik, hiszen annak állapota még kíván némi felújítást, ezen dolgoznak a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai. A Szent Miklós parki Csobogó szintén a nyári főszezonban indulhat el.

Összefogásból jött létre

Sarkadon a városgazdálkodási iroda üzemelteti a szökőkutakat, köztük a tavaly átadott körforgalomban lévőt is – mondta dr. Mokán István. Hozzátette: húsvét előtt indították be, így már most csodás látványban lehet része annak, aki a Gyulai és az Anti út keresztezése környékén jár. Kiemelte: a körforgalom a közútkezelő sikeres pályázata révén épült meg, a szökőkút azonban az önkormányzat, valamint a sarkadiak és a városból elszármazottak példás összefogásának eredményeként. A vállalkozások, magánszemélyek összességében több millió forinttal támogatták, hogy megvalósulhasson a látványosság, egy üde színfolttal gazdagodott a város. A Kossuth utcában, a tömbházaknál lévő szökőkút beindításával azért várnak, vártak, mert azt húsvéti dekoráció díszítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában