Mezőkovácsháza

2021.04.18. 06:55

A múlt őszinte tisztelete megmozgatja a civileket

Mezőkovácsházán, a katolikus temetőben a közfoglalkoztatottak munkája nyomán a ravatalozó előtti terület térkövet kapott. Megoldották a vízelvezetést, padokat is kihelyeztek. Kulturált környezet várja azokat, akik az emlékezés, a búcsúzás miatt érkeznek ide.

Csete Ilona

A régi temetőben az idő mintha megállt volna, pókhálót font a sírok repedéseibe, a borostyán pedig oltalmazón próbálja elfedni a múltat. Vannak viszont, akik szeretnék a kovácsháziak emlékezetét ráirányítani az egykoron a településen élt lakókra, sírhelyeik felújításával. Azért látogattunk el a régi katolikus temetőbe Albertus László alpolgármesterrel, a könyvtár igazgatójával és helytörténeti kutatásokkal foglalkozó patriótával, mert

beszámolt a sok éve elkezdett sírhelyek, kripták felújítására vállalkozó helytörténeti csoportjuk újabb sikeréről.

– Számomra az idő egy megfoghatatlan tényező, pedig mindent így mérünk. Itt, ebben a közegben minden átértékelődik – mutatott körbe a növényzet által birtokba vett területen.

Albertus László újabb síremlékek helyreállításának helyszínét mutatta meg /A szerző felvétele/

– A történelmi emlékezetre korunkban talán még nagyobb a szükség. Keressük gyökereinket. S ezt az egykoron Kovácsházán élt, dolgozott emberek életútjának megismerésén keresztül is meg tudjuk tenni. Manapság egyre kevesebbet beszélgetünk, egy családtörténet nem biztos, hogy átörökítődik. A Balogh György Honismereti Egyesület azért is dolgozik, pályázik, hogy felkutassuk a már megismert, feldolgozott történelmi időszakokhoz kötődő kovácsháziak mára megkopott, elhanyagolt síremlékeit és helyreállíttassuk, így tisztelegve munkásságuk előtt. Nekünk, úgy gondolom, ez kötelességünk – tette hozzá, miközben óvatosan lépkedtünk a háborítatlan természet megannyi nyíló tavaszi virága között a sírkertben, eljutva ahhoz az egymáshoz közeli négy sírhoz, melyeknek megújítására nyert forrást civil közösségük.

A Nemzeti Panteon Alapítványhoz nyújtottak be pályázatot a kovácsháziak a régi temetőben található négy sír felújítására, állagmegóvására.

Nem ez volt az első próbálkozásuk. Sőt! Ez már az ötödik sikeres pályázata az egyesületüknek. Ezúttal Rózsa József esperes, Kádas Mihály és felesége, Hofbauer Dienes földbirtokos sírjait, Bagyik Antal–Görög János családjainak a kriptáját tudják majd helyreállítani. Erre a kuratórium 850 ezer forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a kovácsháziaknak. A példás összefogásnak köszönhetően, az önkormányzat támogatásával, valamint a mezőkovácsháziak adakozásából e nemes célra 1 millió 100 ezer forint áll a rendelkezésükre.

Rendezik a terepet és festenek is

A felújítást október végére kell befejezni, nyáron szeretnének munkához látni. A sírok fejrészét meg kell tisztítani, pótolják a letört részeket, a feliratokat jól láthatóvá teszik. Önkéntes munkában a kerítés festését és a tereprendezést is elvégzik. A kriptánál a táblák felújítása, a betonkoszorú elkészítése ad majd munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában