Koronavírus Békésben

2021.04.28. 16:27

A járvány dacára stabil a város pénzügyi helyzete

A számok alapján csillapszik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, ám nem lehet hátradőlni – mondta Szarvas Péter polgármester a szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: megfeszített munkát végeznek a kórházban, a háziorvosi rendelőkben.

L.B.

Szarvas Péter polgármester több döntést ismertetett /Fotó: Imre György/

Emlékeztetett: múlt héten három napon át volt a városban, a Lencsési-lakótelepen és Jaminában oltóbusz, amelyben mintegy félezren vették fel a védőoltást, a háttér biztosításában az önkormányzat jelentős szerepet vállalt. Hozzátette: elindultak Békéscsabán is a tömeges oltások, a kormány dinamikus beszerzésének hála hamar fel lehet venni a vakcinákat. Kiemelte: mindenkit biztat a regisztrációra és a védőoltás felvételére; a múlt héten ő is megkapta az első vakcinát.

Az intézményekről elmondta: a két idősotthonban, az Ady Endre utcaiban és az Életfában nyugalom van, nincs fertőzött sem a szakemberek, sem az ellátottak körében, szabályozott rend szerint lehet látogatni. Az óvodák a rendkívüli szünet – és az akkor biztosított felügyelet – után ismét működnek, a gyerekek 90 százaléka jár is. A szünet ideje alatt takarítottak, fertőtlenítettek, elvégezték a szükséges karbantartási munkákat az épületeken belül és az udvarokon egyaránt.

Szarvas Péter polgármester több döntést ismertetett /Fotó: Imre György/

Szarvas Péter polgármester – a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva – harmincnál is több döntést hozott meg az elmúlt napokban. Hangsúlyozta: egyeztetett az önkormányzati képviselőkkel, akik kérdezhettek, észrevételeket, módosító javaslatokat tehettek.

Fontos döntés volt, hogy lezárták a 2020-as költségvetési évet, számba vették a bevételeket és a kiadásokat. Hangsúlyozta: a tavalyi évben a város pénzügyi helyzete a járvány ellenére is stabil volt, az önkormányzat fizetőképessége megmaradt, határidőben megfizettek mindent. Kiemelt cél volt, hogy megtartsák mind az 1200 önkormányzati dolgozót úgy, hogy a jövedelmüket se csökkentsék, ez teljesült is.

A zárszámadási rendelet azt mutatta, hogy megtakarítása is keletkezett az önkormányzatnak, amit áthoztak a mostani esztendőre. Megnövelték a képviselői alapokat, az autóbusz-közlekedés biztosítására költenek, valamint halaszthatatlan beruházásokat tudnak fedezni az összegből.

A tömegközlekedésről elmondta: a Volánbusz Zrt. bemutatta tavalyi tevékenységét, és a cég most 190 millió forintot kért a várostól ellentételezésként – a korábbi években több mint 200 millió forint volt ez az összeg. A zrt. partnere az önkormányzatnak, a járvány miatt tavaly többször is módosították a menetrendet. Átnézték a beszámolót, a 190 millió forintos igényt reálisnak találták, ám mivel a megelőző évben 50 millió forinttal többet fizettek, ezért most 140 millió forintot utalnak. Elmondta: a cég megbízatása év végén lejár, az önkormányzat pályázatot ír ki, hogy jövő évtől ki biztosítsa ezt a szolgáltatást Békéscsabán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában