előszezon

2021.03.18. 13:56

Szombaton nyitja kapuit a békési kikötő

Szombaton megnyitja kapuit a vendégek előtt a Kettős-Körösnél található Békési Kishajó-kikötő. A május elsejéig tartó előszezonban elsősorban a horgászokat várják a „vízi megállóhelyen”, a főszezonban azonban számos eszköz kölcsönzésére is lehetőség nyílik majd. Újdonságként lakó- és túrahajókat is bérelhetnek majd az érdeklődők.

Papp Gábor

20210317 Békés kikötő a hétvégén nyit Kálmán Tíbor és Dobi István Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Mint mindig az év ezen szakában, idén is egyre többen keresnek minket a kishajó-kikötő nyitásával kapcsolatban. Sokan már nagyon jönnének, és a vízállás is lehetővé teszi, hogy szombattól fogadhassuk a vendégeket – nyilatkozta lapunknak Kálmán Tibor. Békés polgármestere, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, egy személyben az Alsó-Tisza és Körösök régió képviselője elmondta,

ebben az időszakban elsősorban a horgászok használják az önkormányzati tulajdonban lévő létesítményt.

– A jó idő beállásával, május elejétől érkeznek inkább a sporthajósok, a kirándulók – tette hozzá a polgármester. – A táj szépségei miatt ugyanakkor már most is rengetegen kilátogatnak a Kettős-Köröshöz, hogy sétáljanak egyet, kikapcsolódjanak. A járványhelyzet miatt talán még inkább felértékelődött a környék, hiszen itt könnyen lehet tartani a távolságot, és mégis kimozdulhatnak az emberek.

Az érdeklődés már most is jelentős /Fotók: Imre György/

Dobi István, a kikötőt működtető Békési Kajak-Kenu Club elnöke kifejtette, a hajók védelme 24 órában, a megszokott módon kamerarendszerrel és éjszakai őrzéssel egyaránt biztosított. A szerződések megkötésére és a sólyázásra hétköznapokon 14 órától 19 óráig, hétvégenként 8-tól 19 óráig lesz lehetőség az előszezonban. Az érdeklődés egyébként már most is jelentős. Az „alsóvízen” vagyis a Mezőberény-Köröstarcsa irányában kialakított kikötőrészen már szinte minden helyet betöltöttek.

A felsővízen, Szanazug-Gyula irányában, az 55 férőhelyből legalább 25-öt már az előszezonban lefoglalnak.

Kálmán Tibor és Dobi István is megerősítette, hogy májustól sport- és szabadidős eszközök bérlésére is lehetőség nyílik. A megszokott módon túrakenukat és túrakajakokat, 10, illetve 20 személyes sárkányhajókat, motoros gumicsónakokat, valamint supokat is kölcsönözhetnek a vízi kalandok kedvelői, a kirándulók. A supozás a szörfözés válfaja, amiben egy hagyományosnál hosszabb és szélesebb deszkán állva evezővel hajtják magunkat előre a vízen. Tavaly már jó fogadtatása volt az eszköznek a kikötőben.

Kálmán Tibor (jobbra) és Dobi István a kikötő egyik „lakóját” vizsgálják

Előreláthatólag lesz két újdonság is. A remények szerint már májustól bérelhetnek az érdeklődők horgászcsónakokat, illetve a kikötő üzemeltetői egy vállalkozással karöltve lakó- és túrahajók kölcsönzésére is lehetőséget adnak. Mint megtudtuk, várhatóan három lakó- és túrahajó áll majd rendelkezésre, amelyekben családok tölthetnek el kellemes napokat Békésről indulva. A kikötési lehetőségek az alsóvízen Köröstarcsán, Gyomaendrődön és Szarvason is kiválóak, míg a felsővízen Szanazugban és Gyulán is ugyanilyen jók ehhez az adottságok.

A lakó- és túrahajókhoz nem kell „jogosítvány” hiszen 8-9 lóerős motorokkal vannak felszerelve, és 10 lóerő alatt nem kell kishajó-vezetői engedély.

A kikötőben ugyanakkor mindent be fognak mutatni, el fognak magyarázni.

Ezek a vízi eszközök egyébként 10-12 kilométer/órás sebességgel közlekednek majd, kabinnal, főzőpulttal, napelemekkel is fel lesznek szerelve, éppen azért, hogy a legkomfortosabb körülményeket biztosítsák a vendégek számára. A formálódó Bejárható Körösök Programban várhatóan még több ilyen jármű érkezhet majd térségünkbe.

Aktív turisztikai kiadvány készül

Kálmán Tibor elmondta, nagy erővel dolgoznak azon, hogy egy regionális aktív turisztikai hálózatot alakítsanak ki.

– Ennek a munkának a részeként felmérjük azokat a lehetőségeket és fejlesztési területeket, amelyeken keresztül a rendszer elindul majd – fogalmazott Békés polgármestere. Mint elmondta, az érintett települések vezetőivel, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel, túravezetőkkel és turisztikai szakértőkkel egyeztették a közelmúltban az eddigi eredményeket. – Egy olyan adatbázist állítunk össze, amely bemutatja azokat a lehetőségeket, amelyekkel a térségünkbe hívjuk és várjuk az aktívan kikapcsolódni, sportolni vágyó közönséget. Hozzátette, a kínálatot konkrét túraútvonalakat is bemutatva egy reprezentatív kiadvány formájában adják ki hamarosan, amely az interneten is elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában