Videóval

2021.03.01. 17:29

Száztizenöten adták vérüket Békéscsabán

Ahogy előző év végén, úgy hétfőn is nagyszabású véradást szervezett a Szeretlek Békéscsaba Egyesület a megyeszékhelyen, a Csabagyöngye Kulturális Központban: a mostani alkalmon száztizenöten vettek részt, így több mint ötven liter vért gyűjtöttek és ezzel 345 életet mentettek meg. Minden önkéntes ajándékcsomaggal térhetett haza, valamint értékes nyereményeket soroltak ki közöttük: a szerencsések beülhetnek egy Ferrari sportautóba, valamint sétarepülésen vehetnek részt a város felett.

Licska Balázs

A videóért kattintson a képre!

Fotó: BENCSIK ADAM

Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke elmondta, 2000 óta szervez rendszeresen véradásokat, hétfőig csaknem 1100 liter vért gyűjtöttek így össze majdnem 2500 önkéntes jóvoltából, amivel több mint hétezer életet mentettek meg. Emlékeztetett, tavaly év végén százan adtak vért a Csabagyöngye Kulturális Központban, most is hasonló érdeklődésben reménykedtek. A bizakodás pedig jogos volt, hiszen már az első órában ötvenen regisztráltak, és végül száztizenötnél zárták a listát.

Hangsúlyozta, ennek ellenére nem kellett sokáig várniuk a jelentkezőknek, ugyanis a vérellátó szolgálat nyolc ággyal érkezett a kulturális központba, így hamar sorra kerülhettek az önkéntesek.

Ismét sokan, csaknem százhúszan vettek részt a Szeretlek Békéscsaba Egyesület véradásán /Fotó: Bencsik Ádám/

Mindenkit ebéddel és ajándékcsomaggal leptek meg – benne csokoládéval, kávéval, sörrel vagy borral –, valamint értékes nyereményeket szintén kisorsoltak közöttük. A szerencsések közül hárman beülhetnek egy több mint 500 lóerős, tűzpiros Ferrari sportautóba, ami az intézmény előtt parkolt, valamint huszonnégyen sétarepülésen vehetnek részt Békéscsaba felett. A tavaly év végi nyertesek egy része múlt héten szállhatott fel, hangsúlyozta, hatalmas élménnyel gazdagodtak.

Frankó Attila kiemelte: aki vért ad, nemcsak másokon segít, hanem saját egészségéért is tesz, számos betegség kockázata csökkenthető. Hozzátette, számára egy-egy véradás szervezése adrenalinszint-növelővel ér fel, és készített egy oktatóanyagot, ugyanis szeretné átadni tudását a fiatalok számára, hogy ők is szervezzenek hasonló akciókat. Az egyesület elnöke elmondta: idén májusban, szeptemberben, valamint karácsony előtt, decemberben hívnának életre hasonló akciókat.

A járvány idején felértékelődnek az akciók

Nagyon fontos az összefogás – mondta Bacsó-Korbely Anita, miután regisztrált, és arra várt a Csabagyöngye Kulturális Központ előterében, hogy szólítsák, és mehessen vért adni. Hangsúlyozta, akár egy baleset következtében, akár egy betegség és műtét miatt bármikor bárkinek szüksége lehet vérre, ezért rendkívül lényeges, hogy akinek van rá lehetősége, az segítsen másokon azzal, hogy vért ad. Úgy véli, most, a koronavírus-járvány idején még inkább felértékelődnek a hasonló akciók.

Ő legelőször végzős középiskolásként segített, ugyanis tartottak egy kihelyezett akciót az intézményben, és úgy gondolta, azzal, hogy vért ad, egyben követendő példát is mutat mások számára. Azóta rendszeresen segít, általában a területi vérellátóban. Igaz, a legutolsó alkalom óta eltelt pár esztendő családi ügyek miatt, azonban úgy véli, egészséges, a vére is megfelelő, így biztonsággal adható azoknak, akiknek segítségre van szükségük.

A videóért kattintson a képre!

Rendszeresen segítenek

Váróczy Margit az elsők között, és hétfőn kereken tizenötödik alkalommal adott vért, tehát egy kisebb jubileumot ünnepelhetett. Elmondta, irányítottan segített, egy ismerőse ugyanis onkológiai műtétre vár és szüksége van vérre. Hozzáfűzte: általában évi kétszer-háromszor nyújt segítséget, főleg a szervezett akciókon vesz részt, annak híre ugyanis hamarabb eljut hozzá, nagyobb motivációt is jelent számára, ha közösen, másokkal együtt tehet embertársaiért. Legelőször 18 évesen adott vért, akkor egy tanára szorult segítségre.

Benyovszki Zoltán elmondta, először a katonaságnál adott vért, akkor a plusz szabadság jelentette a fő motivációt, ami azóta persze változott. Fontosnak nevezte, hogy a véradással segíthet másokon, embertársain. A játékvezetőként tevékenykedő sportember immár több mint negyven akción van túl, negyedévente segít, általában a területi vérellátóban. Nemrég pont keresték, hogy szükség lenne a segítségére ismét, és mivel látta, hogy lesz egy nagyszabású akció Békéscsabán, úgy döntött, azon vesz részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában