doboz

2021.03.30. 06:55

Netes bűnözők garázdálkodnak

A napokban többen is kaptak látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó SMS-eket. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) szerint a vírussal a telefon minden szolgáltatásához hozzá tudnak férni a rosszakarók, így különösen veszélyes. Globálisan egyébként minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot a hackerek. Nemrégiben Sztojka Tibi dobozi énekes hivatalos közösségi oldalát lopták el, majd pénzt követeltek érte.

Busi Ottó

A személyes adatok begyűjtése mellett bankszámlánkat is megdézsmálhatják /Fotó: Shutterstock/

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat március 24-én adott ki riasztást kéretlen szöveges üzenetek útján terjedő, látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó sms-üzenetekkel kapcsolatban. A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az sms törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, például egy küldemény nyomon követésére utalva. Azonban, ha a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó képességekkel felruházott trójai vírus kerül telepítésre, mellyel a hackerek minden szolgáltatáshoz hozzá tudnak férni. Mint például sms-, mms-írás és -küldés, internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv. Sőt, mint kiderült, a vírus főként pénzügyi szolgáltatások, banki adatok megszerzésére specializálódott, a funkciók alapján pedig képes egyszer használatos jelszó adatok ellopására is.

A személyes adatok begyűjtése mellett bankszámlánkat is megdézsmálhatják /Fotó: Shutterstock/

A digitális kártevőkkel a rossz szándékú elkövetők legtöbbször pénzt akarnak: az egyik ilyen, amikor lényegében megzsarolják a gyanútlan felhasználókat, hogy az általuk irányított eszközt csak akkor oldják fel, és teszik ismét hozzáférhetővé, ha annak gazdája fizet. De ma már ellopják a közösségi profilokat is, hiszen némelyik több ezres, nem egy esetben tíz- vagy százezres követőkkel rendelkező felhasználói adatbázis rengeteg munkával építhető fel, sokszor olyan tartalommal, ami már máshol el sem érhető. Nyilvánvaló, hogy mindez annak tulajdonosának igen értékes, így ezekre is lecsapnak a kiberbűnözők.

Ilyen történt egyébként nem is olyan régen a dobozi énekessel, Sztojka Tibivel, akinek a több tízezer rajongó által követett Facebook-oldalát törték fel és tették számára hozzáférhetetlenné az elkövetők.

– Azt gondoltam, velem ez nem eshet meg, ez volt az első és egyetlen, a Facebook által hitelesített hivatalos oldalam, amit még évekkel ezelőtt hoztam létre és sok-sok munkával értem el a húszezres rajongótábort. Rengeteg időt fektettem bele, olyan tartalmak voltak megtalálhatóak rajta, amiket máshonnan már nem tudok előkeresni. Pótolhatatlan fotók, tartalmak vesztek el – részletezte az énekes. Hozzátette, az egész azzal kezdődött, hogy nem tudott belépni a fiókjába, ezután kétségbeesetten fordult az oldal üzemeltetőihez, majd a rajongóihoz is tanácsokért, de a profilját azóta sem kapta vissza.

Hozzátette, annyiban hibás, hogy nem használt minden biztonsági beállítást, de mint mondta, ez sem garantálta volna azt, hogy nem szerzik meg a fiókját.

– Megkerestek az elkövetők, hogy visszavásárolhatom körülbelül háromszázezer forintnak megfelelő dollárért a profilom, de még ha ki is fizettem volna, mi garantálja, hogy visszaadják a fiókom, vagy nem történik meg újra az eset a fiókkal – tette fel a kérdést az énekes. Sztojka Tibi kálváriája egyébként ezzel nem ért véget, ugyanis hiába készít újabb közösségi oldalt a rajongóinak, azt az énekes elmondása szerint a Facebook újra és újra törli.

Cégek és egyéni felhasználók is veszélyben

Tavaly ezermilliárd dollár fölé emelkedett a kiberbűnözők által okozott károk összege – írta nemrégiben az MTI a Generali Biztosító és a Black Cell Kft. közleménye alapján. Kiderült, mintegy 667 százalékkal nőtt az adathalász e-maileken keresztül indított támadások száma 2020-ban. A fő célpontok a hiányos informatikai védelemmel rendelkező cégek és az egyéni felhasználók, a becslések szerint pedig minden 39. másodpercben találnak maguknak új célpontot a hackerek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában