Koronavírus Békésben

2021.03.08. 19:55

Nem állt le teljesen az élet a Centerben

A Csaba Center reggeltől estig továbbra is nyitva tart, de belül számos bérlemény bezárt a hétfőtől életbe lépett kormányrendelet előírásainak megfelelően. Ugyanakkor többek között az élelmiszerüzlet, a gyógyszertár, a drogériák, a posta, a bankfiókok látogathatók. Több bolt, amely nyitva lehet, attól teszi ezt függővé, hogy megéri-e számára, lesz-e elegendő kereslet.

Ny. L.

20210308 Békéscsaba Bezártak a boltok a plázákban a képen Hrabovszki György igazgató fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A bevásárlóközpont annak rendje-módja szerint reggel hatkor nyit, ahogyan a benti szupermarket. Este hétkor zárnak az üzletek, hogy aztán legkésőbb fél nyolcig kiürüljön a ház.

Sok boltban lehúzták a rácsot, ugyanakkor bent dolgoznak a bérlők, az alkalmazottak. Többen leltároznak, rendet raknak, csomagolnak, előkészítik az árut, mert az online shopot működtetik. Az árukészletük azoknak is ott maradt, akik becsuktak.

Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója kiemelte,

a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint járnak el a bérlők. Több üzlet és szolgáltatás működhet a házban, mint először gondolták, így közel 40 egység várja a látogatókat.

A Media Markt ugyan bezárt március 22-éig, de a telekommunikációs ügyfélszolgálatok, illetve egységek közül van, amelyik nyitva tart, mások csak szervizelnek és a számlafizetést biztosítják. Működik az állateledelbolt, miként az egészségügyi szolgáltatások az optikától a hallásszalonig, a fogorvosig. Az ügyvédi, közjegyzői és könyvelőirodában is dolgoznak, de felkereshető a Volánbusz ügyfélszolgálata és a zálogház is.

Hrabovszki György elmondta, folyamatosan hírt adnak majd az esetleges változásokról /Fotók: Bencsik Ádám/

Akár naponta is változhatnak a nyitva tartások és a zárások, ezért a Center honlapján és a közösségi médiafelületein minden nap frissítik a nyitva tartó egységek listáját, hogy senki ne induljon el feleslegesen, de ne is maradjon otthon, ha elintéznivalója van vagy vásárolni szeretne, és megteheti. A maszkviselés természetesen kötelező, ugyanakkor érdekes, hogy erre kétszer-háromszor annyi embert kellett idén figyelmeztetnie a jelentések alapján a biztonsági szolgálatnak, mint tavaly év végén.

– A ház működését most is biztosítani kell, hiszen hiába kevesebb a látogató, a szükséges személyzetnek meg kell lennie, például, ha vészhelyzet esetén ki kellene üríteni az épületet

– ecsetelte az igazgató.

– A takarítóknak is fel kell mosniuk a folyosókat, fertőtleníteniük kell, akár egy ember fordul meg naponta, akár ezer. A rezsiköltségeink nemigen csökkennek, ugyanakkor az emberek biztonságát kiemelten kezeljük. Öt helyen működtetünk érintésmentes, automata kézfertőtlenítőt, antibakteriális készítményeket használunk. A közösségi területeken a hűtő-fűtő rendszerünk az elszívott levegőből kiirtja a vírusokat és baktériumokat, így teljesen tiszta levegő áramlik vissza. A műszakra, a takarítókra és a biztonságiakra is vonatkozik, hogy a Covid-gyanús megbetegedéseket jelezni kötelesek, szerencsére ilyen az elmúlt hónapokban nem történt. A bérlőkkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, mindent elkövetünk, hogy megőrizzük őket. Reméljük, javul a vírushelyzet, és március 22-étől enyhülhetnek a szigorítások.

Az adagok számát újratervezik

A Csaba Centerben nyitva van a Jankay-kávézó, de csak elvitelre szolgálnak ki, miként a Kézműves cukrászdában is. A második emeleti ételudvar működik, a helyben fogyasztás azonban tilos, vannak, akik elvitelre adnak ki ételt a vásárlóknak, mások ki is szállítanak.

Bai Richárd, a Csaba Faloda ügyvezetője elmondta, csak elvitelre készítenek ételeket, ugyanakkor a kínálatot megtartották: – A mostani korlátozások, bezárások annyiban bennünket is súlyosan érintenek, hogy a kevesebb üzlet kisebb látogatószámmal jár – hangsúlyozta az üzletvezető. – Az elkészítendő adagok számát most újra kell kalkulálni, bár szerencsére nálunk a legtöbb a visszajáró vendég, akikre remélhetőleg ezután is számíthatunk.

Hrabovszki György elmondta, a biztonsági előírásokat az ételudvar közösségi terében is betartják és megkövetelik. Ugyanakkor a bérleményeken belül – és ez mindenkire vonatkozik a Centerben – a bérlő a felelős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában