Koronavírus Békésben

2021.03.09. 06:55

Megszervezték az étkeztetést és a gyermekfelügyeletet a megyében

Minden Békés megyei településen villámgyorsan megszervezték a gyermekfelügyeletet a helyi óvodákban, iskolákban. A kormányrendelet értelmében azon szülők gyermekének lehet gyermekfelügyeletet biztosítani, akik dolgoznak, illetve bármilyen formában a védekezésben részt vesznek.

Hírlap-összeállítás

Forrás: Shutterstock illusztráció

Fotó: Shutterstock

Mint a rendeletben kiemelték, a járvány az oktatási intézményekben is terjed, ezért kérték, hogy tényleg csak azok kérjék a felügyeletet, akik más módon nem tudnak gondoskodni gyermekük elhelyezéséről. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Békéscsabán és Gyulán az önkormányzatok valamennyi városi óvodában megszervezték a felügyeletet.

Több helyszínre szállítják ki az ételt

Az Orosházi Diákélelmezés intézményvezetője, Vincze Tibor elmondta, a szigorúbb járványügyi intézkedések hatására az ügyeletet tartó egyházi fenntartású óvodákba, iskolákba kiszállítják az ételt. A belvárosi óvodákba járó gyermekek ételeit az ügyeletet tartók a diákélelmezésről elviszik. Míg a nem belvárosi óvodai és iskolai telephelyekre a szokásos módon kiszállítják. Hozzátette, hétfőre lecsökkent alaposan az igény, ám arra számítanak, ha növekszik, azt felkészülten megoldják. A beszállítóikkal folyamatos a kapcsolatuk.

Orosházán ezekben a napokban is dolgoznak a diákélelmezés munkatársai /Fotó: Csete Ilona/

Több mint félszáz esetben igényelték az ügyeletet

Békésen ötvenegy gyermek számára igényeltek a szülők óvodai ügyeletet a hat békési önkormányzati fenntartású óvodában, elviteles ebédet pedig huszonhatan kértek – minderről Polgár Zoltán alpolgármester tájékoztatott, miután egyeztetett Béres Istvánnéval, a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde igazgatójával.

Jelenleg gőzerővel zajlik az igényfelmérés

– Szarvason mind a gyermekélelmezés, mind pedig az óvodai és iskolai gyermekfelügyelet biztosított a digitális tan- és munkarend idején, hiszen a település lakói közül nem minden szülő tudja megoldani az otthoni munkavégzést, illetve munkaidőben biztosítani a gyermeke felügyeletét – mondta el megkeresésünkre Babák Mihály polgármester. Hozzátette, mivel ennek lehetőségére csupán hétvégén derült fény, így jelenleg az igényfelmérés van folyamatban Szarvason, ami alapján megszervezhetik az intézmények a gyermekfelügyeletet, illetve kiderülhet, hány adag ételt kell főzniük elvitelre. Kiemelte, az ételkiadás kizárólag ételhordóban történik, a vírus terjedésének megelőzése miatt szükséges biztonsági óvintézkedések maximális betartásával. Végül elárulta, korábbi tapasztalataik szerint a szarvasi gyermekek tíz százalékánál várhatnak igénybejelentést étkezésre, felügyeletre.

A városi honlapról is tájékozódhatnak

Dévaványán az önkormány­zat lakossági tájékoztatója szerint keddtől lesz lehetőség gyermekfelügyeletre a helyi óvodákban. Jelenleg az igényfelmérés zajlik, amelyek számadatai alapján döntenek majd arról, hogy mely telephely, esetleg telephelyek lesznek kijelölve az ügyeletre. Utóbbiról pedig a város és az óvoda honlapján is tájékozódhatnak majd az érintettek.

Eldobható ételhordókat használnak

Eleken a járványügyi szigorítások miatt hétfőtől eldobható ételhordókban szállítják házhoz az ételt az Eleki Napközi Konyhán étkezők számára. – Nemcsak az oktatási és nevelési intézetben tanulóknak, hanem a vendég és egyéb étkezést igénylők számára is biztosítjuk a kiszállítást. Viszont csak ebédet áll módunkban ilyen módon elküldeni annak, aki igényt tart rá – ismertette Szelezsán György polgármester.

Sokan élnek a felkínált lehetőséggel

Sarkadkeresztúron ugyancsak biztosítanak felügyeletet az óvodában, a 28-ból hét gyermek vonatkozásában igényelték mindezt a szüleik – mondta Bakucz Péter polgármester, hozzáfűzve, a hét mellett további nyolc kicsi esetében kértek étkezést. Az általános iskolában 78-an tanulnak, hat diák esetében jelezték a szüleik, hogy ha nem is mindig, de bizonyos napon kérnek ügyeletet, illetve itt összesen harminc gyermek tekintetében igényeltek ét­kezést.

Ingyen étkezhetnek a gyerekek

Pusztaföldvár polgármestere, Sonkolyos Szabolcs tette közzé oldalán, hogy határozatlan ideig minden pusztaföldvári óvodás, általános és középiskolás gyermek számára ingyenesen biztosítja az önkormányzat a napi egyszeri meleg étkeztetést az iskolabezárás ellenére.

Végegyházán az önkormányzat szerdától térítésmentes ebédet biztosít azoknak az általános iskolásoknak és óvodásoknak is, akik nem a helyi oktatási intézménybe járnak, de a végegyházi lakcímükön tartózkodnak az óvodák zárva tartásának, vagy az általános iskolákban elrendelt digitális oktatás ideje alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában