Vad Viharsarok

2021.03.05. 13:00

Már forog a megyei vadászfilm

Két éve zajlik a Vad Viharsarok munkacímű Békés megyei vadászfilm forgatása. Mint azt Major Gyula rendező-operatőrtől megtudtuk, az alkotás nemcsak a hivatást, az elengedhetetlenül fontos vadgazdálkodás mindennapjait és szépségeit, hanem térségünk különleges, de sokak számára ismeretlen tájait, valamint értékeit is bemutatja majd.

Papp Gábor

Fotós: Molnar Elod

A mintegy két esztendővel ezelőtt megkezdődött felvételek készítése jó ütemben halad – nyilatkozta lapunknak Major Gyula. A rendező-operatőr elmondta, még hátra vannak ugyanakkor a tavaszi és a kora nyári forgatások, amelyek részeként olyan pillanatokat örökítenek meg, mint a virágnyílás, az őzbakvadászat, a fácántelepítés, a kotlós tyúkok alatt nevelkedő fácánok tartása. Az elképzelések szerint a Vadászati és Természeti Világkiállítás szeptemberi kezdete körül láthatja majd először a közönség a Békés Megyei Vadászkamara égisze alatt, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. pályázatán elnyert támogatás segítségével megszülető alkotást. A világrendezvényen megyénk ezzel a filmmel is mutatkozhat majd be.

Ifj. Major Gyula és Zöldi Béla a kondorosi határban, egy hajnali órán

– Óriási szakmai munka és persze kihívás a forgatás – hangsúlyozta Major Gyula, aki ennek kapcsán elmondta, többen is segítik, hogy minden a legtökéletesebben működjön. A film szakértője Zuberecz Tibor, a Békés Megyei Vadászszövetség fővadásza. A felvételeket, a vizuális feladatokat a rendező a fiával, ifjabb Major Gyulával közösen készíti, illetve látja el. Bekapcsolódott a munkába Széll Antal és Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember is.

– Lassan kicsit mi is kezdünk vadászokká válni – folytatta a gondolatot Major Gyula. – Nagyon sokat vagyunk a hivatás kitűnő Békés megyei művelői között, számos vadászati trükköt, vadászati technikát lestünk el tőlük. Mélyebben megismerhettük azt a szerteágazó tevékenységet, amit ezek a szakemberek végeznek a hatékony és eredményes vadgazdálkodásért.

Sok megismételhetetlen pillanatot is sikerült lencsevégre kapniuk

A rendező kitért arra, hogy rengeteg vadásszal ismerkedtek meg az elmúlt két évben, akiktől nagyon sokat tanultak, nekik köszönhetően számos érdekességet ismertek meg.

– Könnyebbséget jelentett, hogy nem ismeretlenül vágtunk neki a kihívásnak, hiszen évekkel ezelőtt már forgattunk egy filmet a vadászokról, akkor már testközelből láthattuk a munkájukat. Olyan területről van szó, amelynek mindennapjait csak a legnagyobb odafigyeléssel, a legnagyobb alapossággal lehet és érdemes bemutatni – fogalmazott Major Gyula.

A rendező-operatőr több korábbi alkotásában már számos szemszögből láttatta a megye szépségeit, különlegességeit, ám – mint elárulta – a film készítése rengeteg újdonságot jelentett számára is.

Megyénkben is számos lélegzetelállító táj található, a filmben ezeket a természeti értékeket is igyekeznek megmutatni a nézőknek

– Mindig újra és újra rácsodálkozom, hogy megyénkben mennyi lélegzetelállító táj található – tette hozzá Major Gyula. – Az elmúlt években, évtizedekben rengeteget jártam a természetben, de még mindig akadnak felfedezésre váró területek és érdekességek, amelyeket nem ismerünk eléggé, amiről személy szerint nem tudtam. A teljesség igénye nélkül ilyen a Békésszentandrás határában található Gödény-halom, a pusztaföldvári Tatársánc, a túzokdürgés, a kardoskúti Fehér-tó, a különleges madárvonulások egyaránt elképesztő élményt nyújtottak. S még sorolhatnám azokat a csodálatos részeket, amelyeket érdemes lenne bemutatni minél többeknek.

Több mint százórányi nyersanyag gyűlt össze

Csak eddig több mint százórányi nyersanyag gyűlt össze, amelyet nem lesz egyszerű összevágni. Különösen nehéz feladat lesz ez azért is, mert Zuberecz Tibornak és segítőinknek köszönhetően olyan pillanatokat is sikerült megörökíteni, amelyek nem biztos, hogy még egyszer felvehetők, megismételhetők. A száz órából kell majd összeállítanunk egy 52 perces filmet – ecsetelte Major Gyula, akitől megtudtuk, hogy hamarosan elkezdik a vágási munkát. A film egyébként a Vad Viharsarok munkacímet viseli, de ez még változhat. Ahogy említettük, a filmet előreláthatólag szeptemberben mutatják majd be Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon, és ezzel egyidejűleg műsorára tűzi majd a köztelevízió M5-ös csatornája is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában