kmnp

2021.03.10. 14:31

Különleges vádorsólymok bukkantak fel Békés megyében

Vándorsólymok különleges példányai bukkantak fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén – tájékoztatott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

B. O.

Ezek a vándorsólymok Oroszországban költenek. Hazánkon csak átvonulnak az őszi és a tavaszi időszakban. Általában a kontinens déli csücskein töltik a telet, de akár Afrikáig is elmennek. Amikor a tél enyhül, visszatérnek északra, követve a vándormadarak csapatait, amelyek táplálék-bázisukat képezik.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén most sokfelé pihennek meg az észak felé húzó récék, partimadarak. Az utóbbi napokban 2-3 fiatal vándorsólyom is felbukkant ezen élőhelyek környékén, táplálékot remélve.

Vándorsólyom /Fotó: Czifrák Gábor/

Érdekesség, hogy az idősebb vándorsólymok gyakran a városokba is bejárnak, ahol parlagi galambokra vadásznak. Békéscsabán a református templom tetején, illetve Orosházán, a víztoronyban is megfigyeltek korábban vándorsólymokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában