alpin technológia

2021.03.27. 06:55

Különleges módon mentették meg a százéves eleki tölgyet

Sokan féltik a települések zöld lombkoronáit, főként ha azok már évtizedek, vagy századok óta meghatározó jelképei környezetüknek. Eleken az egyik korosabb kocsányos tölgy állapota beavatkozásért kiáltott, de szerencsére csak a lombkorona egy kisebb részét kellett eltávolítani. Ezt a fajta munkát egyébként jellemzően darus, emelőkosaras gépekkel végzik, a városban azonban most kötelekkel, alpin-technológiával mászták meg a tölgyet, és közel húsz méter magasban több órán át gyógyították a fát.

Vágvölgyi Nóra

created by dji camera

Még korábban kiderült, hogy a település egyik igen szép kocsányos tölgye gondozásra szorul. Tavaly tavasszal ugyanis egy műszeres szakértői vizsgálat megállapította, hogy a Reibel Mihály Városi Művelődési Ház és Könyvtár mellett található kocsányos tölgy életét csak oly módon lehet meghosszabbítani, ha a lombozatának egy részét eltávolítják. Ennek fő oka az volt, hogy az utóbbi évtizedekben a fa megdőlt, a szakértők szerint pedig csak úgy lehetséges a fa szerkezetét újra egyensúlyba hozni, ha a lombkoronát korrigálják.

A szakemberek a száraz gallyakat vágták le, illetve az észlelt sebeket, és a korhadásokat is kezelték /Fotók: BMH/

Nemrégiben pedig a szükséges munkálatokat is elvégezték a szakemberek. Mokán László, a város kertésze hírportálunknak elmondta, elsőként egy szakember faregiszterrel mérte fel a fa állapotát, és körülbelül 25 százalékos dőlést állapított meg. Ahhoz pedig hogy megmentsék a tölgyet azt javasolta, hogy a lombkorona 15 százalékát távolítsák el. Mivel kiderült, hogy emelőkosaras autóval nem tudják a megfelelő mértékben bejárni a lombkoronát, és a belsejébe sem tudnak bejutni, ezért más megoldást kerestek. Így találtak rá a szegedi Lajkó Bendegúzra. A szakember minősített faápoló, aki csapatával együtt alpinista technikával végzi a szakértők által meghatározott lombozatkönnyítő munkálatokat. Nem volt ez másképp Eleken sem.

– Bendegúzék alpin technikával, kötélen felmászva oldották meg a dolgokat. Hihetetlen munkát végeztek. A száraz ágakat és a kiegyensúlyozáshoz szükséges vágásokat, mind megoldották. Több mint húsz méter magasban a faágak legvégére is kimásztak egy-egy kisebb száraz ágért – ecsetelte Mokán László.

Lajkó Bendegúz tanulmányozza a műszeres jegyzőkönyvet Szelezsán György társaságában

Lajkó Bendegúz szerint nem volt könnyű a munka, neki is sokszor feladta a leckét a monumentális fa. Több mint négy és fél órán keresztül voltak rajta, és nem jöttek le addig, amíg nem végeztek. Sőt a művelődési ház tetején lévő ágakat is eltávolították. Mint elmondta, eredetileg erdész, a munka amit most végez, mondható az erdész szakma egyfajta specializálódásának. Hozzátette, az ő feladatuk inkább a városokhoz, a településekhez köthető, míg az erdész javarészt az erdőben ténykedik.

– Egy szakmérnök megvizsgálta a fát, és a műszeres vizsgálat után azt találta, hogy annak az egyensúlya valamelyest el van tolódva, valamint a törzsben van egy korhadás, ami egyébként egy ekkora tölgynél nem ritka. Mindezek alapján a fa koronáját kellett megigazítani. Nyilván egy ilyen korú fán már nem lehet drasztikusan változtatni, ezért úgy kellett visszaállítani a súlypontját, hogy csak finoman nyúlunk hozzá. Mivel volt rajta elég sok száraz ág, igazándiból ezeket vágtuk le, illetve mivel felülről is történt egy állapotfelmérés, az észlelt sebeket, és a korhadásokat is kezeltük, gyakorlatilag egy gallyazást végeztünk el rajta – részletezte Lajkó Bendegúz.

A szakember egyébként kíváncsiságból elolvasta a többi fáról készült jegyzőkönyvet is. A Tavasz utcában álló tölgyfa kifejezetten tetszett neki, elmondása szerint még sosem látott ilyet. Az utcában az árok szélén magányosan álló fa valóban nagyon látványos, a tölgy gyökere mintha egyszer csak meggondolta volna magát, visszafordult, majd átölelte a törzset, és belenőtt a fa testébe. Mint megtudtuk, az elekiek ezt a fát a következő év fája versenyre is benevezik.

Eleken jól érzik magukat a tölgyek, gyorsabban is nőnek

Az Eleken található tölgymatuzsálemről Mokán László, a város kertésze mesélt hírportálunknak. A szakember elmondta, mondások szerint Singer János, a település egyik lakója 1910 körül ültetett több tölgyfát. A város története azonban a művelődési központ építéséhez is faültetéseket datál, ez pedig 1929-ig tartott. Így az elekiek évszázadosnak mondják az idősebb fák korát. Lajkó Bendegúz egyébként megjegyezte, hogy a városban lévő fák duplaannyi idősnek látszanak, mint ahogy datálják őket. Az egyikről például tudták, hogy egy eleki tanár akkor ültette, amikor megszületett a fia, 56 évvel ezelőtt. Mikor azonban ezt a szakember megtudta, azt mondta, ez nem látszik, hiszen a fát legalább 100 évesnek hitte. Egy másiknál is hasonlóképpen járt, az általa becsült kor fele volt a fa hivatalos kora. – Talán az eleki talaj lehet annyira dús, hogy ennyire gyorsan nőnek itt a fák – jegyezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában