Tippek

2021.03.14. 19:32

Így hozhatod magad formába

A jó idő közeledtével sokan kétségbeesve keresik a lehetőséget, hogy a télen kissé ellustult testüket a fürdőruhaszezonra csúcsformába hozzák. Ez a probléma a nőket és a férfiakat egyaránt érinti, bár rendszerint az urak nem tulajdonítanak ennek akkora jelentőséget, mint a hölgyek.

T. N.

Bolgár guggolás /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

Sajnos a hidegebb hónapokban beszorulunk a lakásba és csupán csak néhány négyzetméter áll rendelkezésünkre. Eszköz nélkül nem könnyű formába hozni magunkat, de erre kezdetben nagyon jó a saját testsúlyos edzés. Például a bolgár guggolás, mely során egy lábbal guggolunk, a másik lábunk a kanapén megtámasztva van. Nagyon jó még a fekvőtámasz szűken, ahol a két kezünk egymás mellett helyezkedik el – árulta el hírportálunknak Fodor Csaba személyi edző.

– Ez nagyon jól megdolgoztatja a tricepszünket illetve a mell belső részét. Esetleg ha beruházunk egy eszközre, akkor érdemes egy közepes nehézségű gumiszalagot vagy 10-16 kilogrammos kettlebellet vennünk. Minden izomcsoportot meg tudunk dolgoztatni.

Bolgár guggolás /Illusztráció: Shutterstock/

A jó idő beköszöntével sokan inkább a szabadban szeretnek mozogni, hiszen már elegük van a bezártságból. A szabadtéri edzőparkoknak köszönhetően, könnyen formába hozhatjuk magunkat.

– Legegyszerűbb és egyben a leghatásosabb gyakorlat a húzódzkodás és a tolódzkodás (5-6 sorozat minél magasabb ismétlésszámban) – árulta el a szakember.

Akadnak olyanok is, akik nemcsak formába szeretnék hozni magukat, hanem egy-két kilótól meg is akarnak szabadulni. Fodor Csaba hozzátette, hogy ehhez tökéletesek ezek a mozgásformák is, de adunk még néhány tippet, hogy hogyan szabadulhatsz meg könnyedén a feleslegtől.

– Nincs jobb kardióedzés, mint a szabadban kocogni vagy éppen biciklizni egyet. Otthon is tudunk végezni eszköz nélkül egész testes edzést magasabb pulzusszámmal. A hiit edzés alakformáló és zsírégető edzésforma. Előnye, hogy eszközt nem igényel és az edzésidő csak 15-30 perc.

Illusztráció: Shutterstock

Természetesen nem elég csak mozognunk, az étkezésünkre is oda kell figyelnünk.

– A legfontosabb, hogy próbáljunk meg minél több vitamint bevinni a szervezetünkbe. Ezt megtehetjük gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve étrendkiegészítő termékekkel. Próbáljunk meg fehérjedúsan és változatosan étkezni, legalább napi 4 alkalommal, lehetőleg ugyanabban az időpontban.

Ezek a nemcsak a plusz kilók ellen hatásosak, hanem sokkal több energiánk lesz és olyan betegségek kialakulását is csökkenthetjük mint a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás. Használjuk ki a jó időt és legyünk minél többet a szabadban!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában