Koronavírus Békésben

2021.03.20. 15:14

Felmérték a csabai turisztika helyzetét

Az idegenforgalom egyike a koronavírus-járvány által leginkább sújtott gazdasági ágazatoknak. A bevezetett korlátozások miatt a turizmust és a benne dolgozókat óriási veszteség érte – hívta fel a figyelmet a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, mely kérdőíves felmérést végzett harminc vállalkozás részvételével a helyi turizmus, vendéglátás helyzetéről, kilátásairól, nemrégiben.

Vágvölgyi Nóra

20210119 Szombathely Olaszországban a vendéglátósok, Lengyelországban az egész szolgáltatói szektor lázadt fel az elmúlt napokban a folytatódó korlátozó intézkedések miatt. Többen bejelentették: a tiltás ellenére újra kinyitnak. A vasi étterem-tulajdonosokat arról kérdeztük: elképzelhetőnek tartanak-e hasonló esetet itthon. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Mayer Adrienn

Fotó: Unger Tamás

Az egyesület által összeállított kérdőív kitöltőinek túlnyomó része a szállásadás, vendéglátás és rendezvényszervezés területén tevékenykedik, és válaszaikból kiderült, hogy a pandémia előtti időszakban a többség teljes munkaidőben foglalkoztatta a munkavállalókat. Egy évvel később, idén februárra viszont – bár még mindig a teljes munkaidős foglalkoztatási forma maradt a meghatározó –,

a részmunkaidős foglalkoztatás aránya megduplázódott a koronavírus-járvány előtti állapothoz képest.

Ezzel párhuzamosan, a vizsgált időszakban a 10-30 fős közepes méretű vállalkozások száma csökkent, az elbocsátások miatt több szolgáltató az 1-10 fős kategóriába került. Míg a 30-50 munkavállalóval rendelkező cégek száma változatlan maradt.

A békéscsabai éttermekben is csak házhoz szállításra lehet egyelőre főzni /Illusztráció: MW/

A válaszadók közel egynegyede felelt úgy, hogy a koronavírus-járvány időszakában is változatlan formában működnek tovább, míg közel ugyanennyien úgy nyilatkoztak, hogy működnek ugyan, de nem kínálnak szolgáltatásokat, azaz jelenleg zárva tartanak.

A megkérdezettek 27 százaléka kapott bértámogatást,

és a kérdőívet kitöltő harminc válaszadó közül két vállalkozás vett igénybe hitelmoratóriumot. Egy cég távmunkára állt át, egy cég pedig járulékfizetési kedvezményben részesül, és további egy válaszadó a pandémia ideje alatt szünetelteti a vállalkozását­.

Mint kiderült, azon cégek, amelyek munkavállalóik egy részének elbocsátására kényszerültek, az újranyitáskor többségében előnyben részesítik majd korábbi alkalmazottaikat, egy részük azonban bizonytalan abban, hogy ezek a dolgozók visszatérnek-e hozzájuk, a megkérdezettek fele pedig úgy véli, hogy csak részben sikerül majd megfelelően képzett munkavállalókat találnia.

Az elemzés szerint azon megkérdezettek, akik az érvényben lévő korlátozások miatt jelenleg szüneteltetni kényszerülnek vállalkozásukat, egyöntetűen úgy válaszoltak, hogy amint lehetséges, újraindítják a működésüket. Ugyanakkor a szolgáltatók ­felének véleménye szerint az újranyitást követően egészen másképpen kell majd irányítani a vállalkozásukat, mint a korlátozások bevezetése előtt.

Gyulára tervezik a nyaralásukat

Tízből kilencen terveznek vakációt az idei nyárra, ötödük már foglalt is – derül ki a Szállás.hu februári felméréséből. A portál szerint a válaszadók kétharmada csak belföldi úti célban gondolkodik, míg harmaduk hazai és külföldi üdülést egyaránt tervez. Belföldön a Balaton mellett öt várost emelt ki az oldal felmérése, köztük Gyulát is, mint ami népszerű a nyaralást tervezők körében. De sokan látogatnak majd el az Őrségbe, a Mátrába és a Tisza-tó partjára is. A nemzetközi célpontok közül Horvátország, Olaszország és Görögország iránt fokozott az érdeklődés a válaszadók körében. Az online kutatás szerint a szállásadók rugalmas feltételeket kínálnak, így a vendégnek nem kell előleget fizetnie, lemondható vagy módosítható az időpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában