interjú

2021.03.24. 17:26

Boldog, kiegyensúlyozott várost szeretne teremteni a szarvasi polgármester

Az egészség megőrzése mellett a gazdaságnak is működnie kell pandémia idején, mi ennek alapján folytatjuk a koronavírus elleni védekezést – nyilatkozta hírportálunknak Babák Mihály. A szarvasi polgármester interjúnkban elárulta, miként próbálják átvészelni a járványhullámokat, hogyan haladnak a fejlesztésekkel és milyen, a várost érintő komoly változások történtek az elmúlt időben.

Vásári Erzsébet

20210120 Szarvas Portré: Babák Mihály polgármester Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Az utóbbi év egyik legnagyobb feladata a vírus elleni védekezés volt Szarvason is. Milyen befolyással volt ez a város életére?

– Meglátásom szerint időben észleltük, hogy a koronavírus terjedéséből nagy baj lehet. A pandémia során pedig az a legveszélyesebb, hogy az egészségen túl a gazdaságot tönkreteheti. Éppen ezért nagyon fontos volt azt a kettősséget megoldani, hogy dolgozzunk és termeljünk, ugyanakkor megvédjük a lakosság egészségét is. Szarvason pedig olyan iparágak vannak, melyeknek működni kell. Hiszen a rizst fel kell dolgozni, a pulykákat, halakat és teheneket nevelni kell, illetve az agráriumban sem maradhat el a vetés, aratás, és a növényvédő szerekkel való gondozás sem. Elképzelhetetlen volt tehát, hogy a gyárak bármelyikét bezárjuk. Hatással volt továbbá a vírus a helyi idegenforgalomra, ami fellendülőben van. Itt a legnagyobb problémát az első hullámban az jelentette számunkra, hogy főként a fővárosból sokan a szarvasi üdülőkbe jöttek a karanténidejüket letölteni, miközben a helyi üzletekbe jártak vásárolni. Ezért fokozottan ügyelnünk kellett a fertőtlenítésre, a rendre, az ünnepek környékén pedig a rendőrség segítségét is kérnünk kellett, hogy ne árasszanak el minket a turisták, magukkal hozva a fertőzést.

Babák Mihály úgy véli, a korlátozások ellenére a gazdaság nem állhat le Szarvason /Fotó: Imre György/

– Hogyan értékelné az erőfeszítéseiket?

– Összességében azt gondolom, jól bizonyítottunk az első hullámbeli védekezésben. Hasonlóképp történt ez a másodiknál is, amikor a korlátozások szabták gátját a vírus terjedésének. Fontos volt azonban mindvégig, hogy a szülők dolgozni tudjanak, ezért biztosítani kellett az óvodai és iskolai felügyeletet. Majd a harmadik hullámra sikerült még jobban felkészülnünk, többek közt a kormányzati döntések időbeni megszületése miatt. Ekkor már a védőoltásokra fektettük a hangsúlyt, amit várnak és szívesen fogadnak a szarvasiak. A lakosságnak egyébként köszönettel tartozom, hiszen csupán elenyésző mennyiségben fordult elő atrocitás a városban a vírus miatt. Az emberek betartották az óvintézkedéseket és a szabályokat is. Kiemelném továbbá­, hogy jól működött a védekezés a járási szociális otthonban is, amit a helyi evangélikus egyház működtet, Lázár Zsolt esperes vezetésével.

– A járványhelyzettől függetlenül a fejlesztések folyamatosak voltak a településen. Miket valósítottak meg és mivel folytatják a megújulást?

– Több ilyen volt, de igazság szerint én mindig elégedetlen vagyok ebben a témában, ahogy a szarvasiak is. Jelenleg a város kerékpárútjait újítjuk fel. Szélesítjük azokat, a minőségüket javítjuk, illetve kerékpárosbarát településként az összekötésekkel célunk egy komolyabb bicikliút-hálózat kiépítése. De most indult el két további beruházás is, melyek közül az egyik a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a másik pedig a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közösségi házának felépítése. A korábbiakban ugyanakkor építettünk háziorvosi rendelőt, kialakítottunk egy családvédelmi szolgálatot, fejlesztettük a színházat és a múzeumot, hozzáadtunk a holtág kotrásához, ami a vízminőséget garantálja. Továbbá utakat építettünk, illetve szélesítettünk a település különböző pontjain – ehhez olykor kértük az érintett lakosság segítségét is 25 százalékos önerőig –, de újítottunk fel járdákat és parkolókat is. Kiemelten fontos számunkra a környezetvédelem, ezért korszerűsítési keretek között gyakorlatilag minden intézményünk kapott napelemes rendszert, hőszigetelést, illetve fűtésüket termálvízzel oldjuk meg. A jövőt illetően szeretnénk például inkubátorházat létesíteni a kezdő vállalkozóinknak, naperőművet építeni, az útépítéseket folytatni, valamint a szennyvíz- és ivóvízhálózatot felújítani.

– A fejlesztések az oktatást is érintették Szarvason. Milyen változások történtek ezen a téren?

– Nagy érdeme a városnak, hogy az utóbbi időben sikerült a kutatást helyreállítani. Dr. Gyuricza Csabának, a MATE rektorának és egyben a NAIK korábbi vezetőjének köszönhetően ugyanis megint van két kutatóintézete – halászati és öntözési – Szarvasnak. Ezek pedig az új egyetemnek is fontos bázisai. A helyi agrár-felsőoktatást azonban ennél is tovább kívánják rehabilitálni, hogy korszerű, jó szakembereket képezhessenek. Olyanokat, akik nem csupán könyvből tanulnak, hanem terepen is tapasztalatot szereznek. Ennek érdekében minisztériumi egyeztetéseket is folytattunk már.

– A település életét meghatározó esemény volt az M44-es autóút átadása is. Ezt hogyan fogadták?

– Nagy előrelépés volt számukra az M44-es autóút, hiszen korábban nem volt fő közlekedési útvonalunk Budapestre, ezzel pedig bekerültünk az országos hálózatba. Ez is azt bizonyítja, hogy lehet közlekedni Békés megyében, csupán a bekötőutak szorulnak még fejlesztésre. Ezentúl a Szarvason áthaladó

44-es út forgalmát is jelentősen csökkentette, növelve ezzel a település közlekedésbiztonságát.

Mindent megtesznek a fiatalokért

Babák Mihály elmondta, nagy feladatának tekinti, hogy Szarvas élhető város legyen, ahol az emberek boldogok, kiegyensúlyozottak. Ez pedig azért is fontos, mert így lehet a fiatalokat helyben tartani. Hozzátette, éppen ezért igyekeznek számukra jó oktatási és sportolási lehetőséget biztosítani. Ilyenek például a sportegyesületeik, aminek kapcsán megjegyezte, óriási érzés számára, amikor egyszerre kétszázötven gyereket lát kajakozni a Körösön. Ide tartozik továbbá a helyben épülő honvédelmi sportközpont is, ami szintén segít életerős, egészséges, küzdeni és dolgozni tudó felnőtteket nevelni. A későbbi tartalmas életet pedig többek közt a számos helyi civil szervezet is biztosítja Szarvason.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában