elemzések

2021.03.22. 11:26

Biztatóak a mezőberényi geotermikus fűtőmű mérési eredményei

Egy európai kutatócsoport végez elemzéseket és keres megoldásokat a mezőberényi geotermikus fűtőművel felmerült problémákra. A közelmúltban már több vizsgálatot elvégeztek. Az eredmények értékelése zajlik, de még várhatóan újabb szakemberek is érkeznek külföldről a városba, hogy folytassák a kutatást.

Papp Gábor

20210128 Mezőberény Geotermikus kutat javítanak Mezőberényben. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A helyi önkormányzat még 2009 és 2010 táján döntött úgy, hogy a közintézmények fűtésére geotermikus hőerőművet szeretne létesíteni, amely a Békési-medence mélyebb rétegeiből felszínre hozott meleg vizet hasznosítaná a város számára.

Az év eleji munkákat egy izlandi származású anyacég magyarországi telephelye koordinálta /Fotó: Bencsik Ádám/

Kiépítettek egy kútpárt és a hozzájuk tartozó felszíni infrastruktúrát számos hőcentrummal. A megépült geotermikus rendszer azonban különféle próbálkozások ellenére sem tudott fenntarthatóan működni, a lehűlt termálvíz visszasajtolásához köthető problémák miatt.

A megfigyelt üzemeltetési gondok ismeretében a kutatók, magyar vállalatok együttműködésével a helyszínen kútintegritási és -injektálási teszteket végeztek a közelmúltban. Elemezték és értékelték a kút tényleges körülményeit, hogy további beavatkozásokat tudjanak javasolni, amelyek a fűtőművet a közeljövőben működőképessé tehetik.

– A helyszíni műveletek nemrégiben sikeresen befejeződtek, és a mérési eredmények részletes értékelése jelenleg is zajlik két külföldi egyetemen – erősítette meg információinkat Siklósi István polgármester.

Mint arról hírportálunkon is írtunk, január végén egy fúróberendezést és a működéséhez szükséges eszközöket telepítettek a visszasajtoló kúthoz, hogy elvégezzék a kútszerkezetméréseket és a kút úgynevezett integritási tesztjeit. A műveletet a kút talpmélységének meghatározásával kezdték, hogy ellenőrizzék a szabad átjárást a további fúrási szerszámok és mérőszondák számára. Talpmintavételt követően a kút termelő szakaszának tisztítását és átmosását végezték el környezetbarát folyadékokkal. A kút tisztítási munkálatai után hidraulikus tesztet hajtottak végre, amely a kút integritásáról és az injektálási, betáplálási paraméterekről szolgáltatott információt a kút szűrőzött szakaszaira vonatkoztatva a szakember számára.

Mint a városi honlapon olvasható, a kutak mérési és vizsgálati adataiból származó eredmények azt mutatják, hogy a kút teljes mélységében, egészen a közel 2 kilométer mélységű talpig átjárható – melynek ismerete lényeges minden további művelet tervezéséhez. A mérések során kiderült, hogy a kút béléscsövein nem jelentkeznek agresszív korróziós károk. A hőmérséklet- és a neutronmérések adatai pedig azt sugallják, hogy a kútszerkezet mélyebb részeiben elhelyezkedő szűrők megfelelően működhetnek besajtolás céljára. A lyukgeofizikai mérések kiegészítéseként hidraulikus teszteket is végrehajtottak a béléscső-cement szakasz zárásának igazolására. Az eredmények arra utalnak, hogy a kútban nem sérült ez a szakasz.

Stimulációs tervezetet is készítettek a kúthoz

A kútviszonyok hidraulikus tesztelését és a műveleti eszközök megbízhatóságának kiértékelését követően besajtolási tesztet hajtottak végre hideg sóoldattal. A kút mérései és a hidraulikus tesztelési műveletek sikeresek voltak, információt adtak a kút integritásáról. A kombinált besajtolási tesztek előzetes értékelése alátámasztja az alacsony visszasajtolási értéket, amely azt jelzi, hogy erősen ajánlott egy kémiai eljárás a teljesítmény javítása érdekében.

A terepi mérések nagy mennyiségű adatot eredményeztek, melyek feldolgozását a Német Geológiai Kutatóintézetben (GFZ) és a Delfti Műszaki Egyetemen végzik. A begyűjtött adatok értelmezését követően kidolgozzák a kút hatékonyságnövelését célzó stimulációs tervet. Az Európai Unió által támogatott tudományos projekt kutatja a geotermikus rendszer újraindításának műszaki megvalósíthatóságát. Ha a projekt sikeres, a város és az illetékes hatóságok döntése, hogy a geotermikus rendszert fejlesztik-e tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában