Koronavírus Békésben

2021.03.11. 14:10

A megyei patikákban is beszerezhető a favipiravir

A koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében már igen hatásosnak bizonyult favipiravir tabletta ambuláns alkalmazásáról döntött a napokban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A gyógyszert a háziorvos írhatja fel, s a beteg ingyen veheti át.

B. O.

20210308 Veszprém-Szentkirályszabadja Favipiravir gyógyszer a Tündérkert patikában A képen: Dr. Alfási Tünde gyógyszertárvezető Dr. Kun-Gazda Melinda háziorvos Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly

A gyógyszert eddig csak a kórházakban kezelt betegeknél alkalmazták, és az a tapasztalatok szerint megakadályozhatja a tünetek súlyosabbra fordulását.

Néhány napja így már a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

A minisztérium tájékoztatása szerin a gyógyszert kiváltó személyek a gyógyszer mellé megkapják az alkalmazására vonatkozó tájékoztatót az erre vonatkozó beleegyező nyilatkozattal együtt.

Hatásosnak bizonyult a tabletta /Illusztráció: MW/

Ezt, azaz a gyógyszer alkalmazásához szükséges beleegyező nyilatkozatot, és a betegtájékoztatót emelte ki dr. Melczer Mária Ágnes a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke is, aki elmondta a favipiravir vény ellenében díjmentesen váltható ki, és e-receptre valamint papírvényre is felírhatják az orvosok.

Hozzátette, a beleegyező nyilatkozatot a patikákban kell kitölteni, a készítményből pedig minden megyei patika kapott, az elérhető a békési gyógyszertárakban. Érdeklődésünkre az általunk felkeresett megyei patikák – a kisebb és a nagyobb településeken is – ezt erősítették meg, hozzátéve, az eddig eltelt néhány napban még nem fogyott a készítményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában