Orosháza / galériával

2021.03.23. 11:26

A Linamar modellváltásra, további típusok bevezetésére készül

A Linamar Hungary Zrt. Békés megye legnagyobb foglalkoztatója. A kanadai Linamar Corporation vállalat magyarországi gyáregységeként már három telephelyen termel, fejleszt. Délkelet-Magyarország legnagyobb gépgyártó és autóipari társaságának a mindennapjait alaposan átírta az eltelt egy évben a világjárvány. Erről, valamint a termékfejlesztésekről, a női munkavállalók szerepvállalásáról is beszélgettünk a vezérigazgatóval, Havasi Csabával.

Csete Ilona

20210317 Orosháza Skyjack emelőgépek készülnek az orosházi Linamar vállalatnál. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Három telephelyen üzemcsarnok-bővítések, gépbeszerzések, új munkahelyteremtések jellemezték a cég elmúlt éveit. A vállalat bővíteni tudta meglévő vevőinek a termékkörét, új vevőkkel került kapcsolatba, ami további portfólióbővítést eredményezett. 2020 márciusa óta azonban sok minden megváltozott.

– A Linamarnál mennyire?

– A pandémia nagyon megviselte a 2020-as gazdasági évünket, a Covid első hulláma alatt több hétre teljesen vagy részlegesen bezártunk, mivel a lezárások eredményeképp a vevői igények sokszor nullára csökkentek. Mindezek ellenére a munkavállalókkal együttműködve – amiért külön köszönet jár nekik – igyekeztünk menedzselni a napi kihívásokat. Az autóipari, mezőgazdasági s az emelőgépgyártási területről a 2020-as eladásaink összességében 25 százalékot csökkentek a 2019-es évhez képest.

A Linamar emelőgépeit főleg építőipari cégek használják /Fotók: Bencsik Ádám/

– Egy válság az újratervezést is felszínre hozza. A cég stratégiája semmit nem változott: állandó célkitűzés a növekedés. Ehhez miként képes hozzájárulni az emelőgépgyártás?

– Idén lassú javulást várunk az autóipar és az emelőgépgyártási piacon. Újraindult a Skyjack termékek gyártása. Itt modellváltásra készülünk, fejlesztésekre és további típusok magyarországi gyártásának a bevezetésére. Ez az eredeti terveinkhez képest még így is lassú lépésváltás, de reménykednünk kell. Befejeztük nagy méretű porfestő beruházásunkat. Úgy is mondhatjuk, Délkelet-Magyarország legnagyobb festőüzemének a beruházását, amit külön az emelőgépgyártásra hozunk létre.

– E terméküknek (az orosházi gyártelepen, a 47. számú főút mellett önmagát kínálja az arra utazóknak a szerkezet) milyen piaci lehetősége van? Kik keresik?

– Vásárlóink leginkább az ezen gépek bérbeadásával foglalkozó cégek. Az emelőket főleg építőipari és karbantartó cégek használják. Piacainkon úgy nőnek a lehetőségeink, ahogy sikerül az új termékek magyarországi gyártásának a bevezetése, termékpalettánk bővítése. Termékeinket Európába, Közel-Keletre és Ausztráliába szállítjuk. Afrika jövőbeni térnyerése további piaci növekedés lehetőségét biztosítja.

– Egyéb fejlesztéseikkel mikor jelennek meg a piacokon?

– Több fejlesztési projekten dolgozunk. Napraforgó esetében a sorfüggetlen és a csukható adaptereken, kukoricánál a modern gazdálkodás igényeire szabott sortávok kialakításán, egészen a 18 soros adapterekig. Új utánfutócsaládot is fejlesztünk adaptereink részére. Teljesen új modellcsalád kialakítása van folyamatban. Az autóipart kiszolgálva az elektromos autókba épülő hajtásláncainkkal a jövő járműveit hozzuk lendületbe. Már benyújtottuk az első mintákat, az előgyártás darabjait tesztelik. Készülünk a szériagyártás indulására.

– Napjaink nagy dilemmája: miként tartsák meg a jól képzett munkaerőt? A Linamarnak milyen lehetőségei vannak?

– A munkahelyek megőrzéséért a legtöbbet ott tehetünk, ha versenyképes termékeket gyártunk versenyképes árakon. Ez biztosítja, hogy versenyképes bérezést, juttatáscsomagot tudjunk kínálni. Munkavállalóinkat folyamatosan képezzük és közösen fejlődünk.

– A Linamar céges járatokkal szállítja vidéki dolgozóit. Sokan vannak?

– Törekvésünk, hogy tágabb környezetünkből, a térségből is tudjunk munkaerőt bevonni, így a környező kisebb településeken élők életminőségét javítsuk, alternatívát adva az elvándorlással szemben. Hét éve vállalati buszokat indítottunk, hogy a dolgozók kényelmesen, akár olyan helyekről is bejárhassanak dolgozni, ahol a tömegközlekedés nem megoldott. A lista az évek alatt negyven fölé bővült. Járataink behálózzák a térséget, Szegedtől Vésztőig, Battonyától Gyomaendrődig.

Hölgyek ipari környezetben

A Linamar Hungary Zrt. munkavállalóinak a 30 százaléka (majd 700 fő) nő. Minden területen szívesen látják őket. A hozzáállás és a munka az elsődleges szempont. Ma már nincs kifejezetten férfi vagy női szakma, minden területen megtalálhatók mindkét nem képviselői. A társaság duális képzéseire egyre több lány jelentkezik, a szakmunkás- és a mérnökképzésben egyaránt. Fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a közösséget arról, hogy egyre több nő bizonyítja tehetségét, és több lehetőség is nyitott a számukra. A cég közösségi oldalán bemutatják azokat a hölgyeket, akikre a Linamarnál büszkék. Akik nap mint nap helytállnak ipari környezetben, általánosságban férfiasnak tartott munkakörökben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában