megelőzés

2021.03.31. 13:59

A biztonság miatt gallyazzák a fákat Békéscsabán

Folyamatosan gallyazzák az utcákon lévő fákat a szakemberek az áramszolgáltató megbízásából Békéscsabán. A munkálatokkal megbízott vállalkozó elmondta, hogy miért van szükség a munkálatokra, hogy mire érdemes figyelniük a lakóknak. Hangsúlyozta: bár törekszenek rá, esztétikai szempontokat nem igazán tudnak figyelembe venni, azaz nem a szépség, hanem a szakszerűség az elsődleges szempont. A levágott és utcán hagyott gallyakat, ágakat pár napon belül elviszik.

Licska Balázs

20210322 Békéscsaba Gallyakat távolítanak el az elektromos művek munkatársai Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. arra törekszik, hogy a villamosenergia-szolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos és zavartalan legyen. Ehhez elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása, a növényzet biztonsági ritkítása.

A gallyazás során a lakosság biztonsága az elsődleges szempont, törekedve az esztétikai szempontok betartására is – hangsúlyozták a szolgáltatónál.

Ismertették: az elektromos vezetékek környezetének, az úgynevezett biztonsági övezetnek a tisztántartásával megelőzhetőek a rövid idejű áramkimaradások, az elhúzódó üzemzavarok és a fákkal kapcsolatos áramütéses balesetek. Kisfeszültségű, 0,4 kV-os hálózat esetén a biztonsági övezet határa a vezetéktől vízszintes és függőleges irányban mért egyméteres távolság. A gallyak a vegetációs időszakban legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a vezetéket.

A minap Jaminában, a Cserepes utcában dolgoztak a szakemberek /Fotó: Bencsik Ádám/

Közölték: a gallyazást célszerű a vegetációs időn kívül, októbertől áprilisig végezni, azonban, ha a folyamatos szolgáltatás biztosítása megköveteli, egész évben, így a vegetációs időszakban is gallyazzák a közcélú villamos hálózatokat veszélyesen megközelítő fákat. Az ágakat mindig csak a szükséges mértékben távolítják el, figyelembe véve az adott fajta növekedési ütemét. A levágott ágak, gallyak elszállításáról – az önkormányzattal egyeztetve – gondoskodnak.

A szakemberek a minap Jaminában, a Cserepes utcában dolgoztak. A munkálatokkal megbízott vállalkozó, Pertich Antal a helyszínen mesélte, milyen problémákat okozhatnak a vezetékeket megközelítő ágak, gallyak.

Hangsúlyozta,

a szeles időjárás esetében letörhetnek a vezetékek felett lévő részek, és azok így áramkimaradást okozhatnak, a nyári viharok pedig még inkább képesek megtépázni a fákat.

Bár nem megy el az áram, ha az ágak hozzáérnek a vezetékhez, de folyamatosan dörzsölik azt. Ez ingadozást okoz, amely miatt hamarabb és feltűnés nélkül mennek tönkre az elektromos berendezések.

– A gallyazás során a legfontosabb az élet védelme, a ­balesetek megelőzése – emelte ki. Hozzátette, emellett rendkívül lényeges a biztonságos áramszolgáltatás folyamatos biztosítása, valamint a vagyon ­védelme. Bár törekszenek arra, hogy esztétikusak maradhassanak a fák a gallyazást követően, nem a szépség, hanem a szakszerűség, azaz a kötelező védőtávolságok biztosítása az elsődleges szempont. Jelezte: egy-egy vezeték alatt nem is lehetne négy méternél magasabbra növő fa.

Az őszibarack jöhet, a dió és a cseresznye viszont nem

Pertich Antal elmondta, a munkálatokat követően öt napon belül viszik el az utcán hagyott gallyakat, ágakat. Hozzáfűzte, előfordulhat olyan eset, hogy egy-egy fát ki kell vágni, annyira veszélyes mind a lakókra és otthonaikra, mind a vezetékekre nézve. Példaként egy, az Élővíz-csatorna mentén álló fát említett, ahol szerinte szükséges lenne a növény eltávolítása. Hangsúlyozta ugyanakkor: szeretik a természetet, és évente több ezer facsemetét ültetnek el.

Az áramszolgáltatónál elmondták: a kötelező távolságokat érdemes lenne már a kert tervezésekor, a fák ültetésekor figyelembe venniük a lakóknak, és csak olyan fákat helyezni a vezetékek közelébe, amelyek magassága évek múlva sem veszélyezteti az elektromos hálózatok biztonsági övezeteit. A gyümölcsfák közül például az őszibarack, a birs, a cserjék közül a ribizli, a köszméte lehet megfelelő. Nem ajánlott a dió, a mandula, a cseresznye, a meggy, a szilva, az alma, a körte, a sárgabarack és a mogyoró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában