Erasmus+

2021.02.24. 11:28

Vésztői és külföldi diákokat kötnek össze a társasjátékkal

Brit, lengyel, cseh, szlovák partnerintézményeivel közösen készített társasjátékot a Szabó Pál általános iskola egy Erasmus+ projekt keretében. Amellett, hogy megismerhetik a vésztői gyerekek más országok történelmét, az angol nyelvet is gyakorolhatják, és a játék főleg az angolórákon kerülhet majd elő – ismertette Orbán István igazgató, hozzátéve, a társasjáték mellett többek között interaktív számítógépes játékokat alkottak, valamint dalokat is felvettek és CD-t készítettek.

Licska Balázs

20210217 Vésztő Társasjátékot készítettek a vésztői Szabó Pál általános iskolában. Képen: Orbán István igazgató a társasjátékkal. Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

Honfoglaló jellegű társasjátékot alkottak – kezdte Orbán István, hozzátéve, hogy városok között lehet lépkedni.

A táblán három magyar település szerepel, Budapest és Debrecen mellett természetesen Vésztő. De rajta van Szlovákiából Pozsony, Nyitra és Kassa, Csehországból Prága, Brno és Olomuc, Lengyelországból Łódź és Varsó, Nagy-Britanniából pedig London, Cambridge és Peterborough is.

Aki helyesen oldja meg a feladatot, továbbléphet egyet.

Minden országnak vannak kérdéskártyái, a felvetések pedig lehetnek feleletválasztósak, esetleg igaz-hamis állítások, de van, hogy időpontokra kérdeznek rá.

Az adott országra vonatkozó, javarészt történelmi kérdéseket minden esetben az adott ország intézményei alkották meg. Bár a dobozon az szerepel, hogy a két-öt játékos által játszható, nagyjából harminc percet igénybe vevő társasjátékot a kilenc év feletti gyerekeknek ajánlják, az igazgató szerint 12–13 éves kortól érdemes kezdeni.

Elmondta: elsősorban az idegen nyelv fejlesztése, az angoltudás bővítése a cél, de a Heroes Across The Borders – magyarul nagyjából:

Hősök határon innen és túl – nevet viselő játék révén az országok történelmét is megismerhetik a gyerekek.

Minden, projektben részt vevő intézmény kap belőle, Vésztőre a meglévő öt mellé tizenöt érkezik. Bár nagy publikum előtt egyelőre nem mutatták be, ő kipróbálta már a gyerekekkel az egyik angolórán, és az angoltanárok ezzel színesíthetik az óráikat.

Orbán István mutatta, milyen társasjátékot készítettek a vésztőiek partnereikkel közösen /A szerző felvétele/

Orbán István hozzátette: hatalmas élményt jelent a diákoknak, amikor az Erasmus+ pályázatok révén külföldiek látogatnak az intézménybe, a mostani projektben tehát öt-öt angol, lengyel, cseh és szlovák szakember vendégeskedett egy héten keresztül Vésztőn. Ilyenkor közös programokat szerveznek, az egész általános iskola élete felpezsdül, megismerik egymást, egymás hagyományait, szokásait, történelmét – ennek a projektnek pont ez is volt a lényege.

Van egy szűkebb csapat is, akik a projekt révén utazhatnak, és nagy szó, hogy vésztői gyerekek eljuthatnak Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába –

az angliai kaland a járvány miatt elmaradt –, ugyanis erre vélhetően, a pályázat nélkül csak kevés lehetőségük lenne.

Az igazgató megosztotta: egy-egy pályázat során az a legelső lépés, hogy kitűzik a célokat, a feladatokat, meghatároznak egy ütemtervet, aminek mentén haladnak folyamatosan. Hogy ez így legyen, az adott intézmény koordinátora a felelős, ami Vésztő esetében pont ő.

Ilyen cél, feladat, elképzelés volt az is, hogy készítsenek egy zenei cédét, amin az adott országok jellegzetes dalai hallhatók. A vésztőiek a Virágéknál ég a világ, a Tavaszi szél vizet áraszt, valamint az Érik a szőlő kezdetű dalokat énekelték fel. Emellett interaktív számítógépes játékokat ugyancsak alkottak, például memóriajátékot. Ahogy a társasjáték, úgy a zenei cédé és a számítógépes játék is elérhető a Szabó Pál általános iskolában.

Berlinben léphetnek fel a színjátszók

Orbán István igazgató kiemelte, a vésztői Szabó Pál általános iskolán kívül kevés olyan intézmény van a környékben, amely annyi Erasmus+ projektben vesz részt, mint ők.

Most is fut három pályázatuk, együttműködnek francia, görög, olasz, horvát, török, lengyel intézményekkel. Sőt, ezeken felül, egy projekt révén a berlini színművészeti egyetemmel is kapcsolatot teremtenek, ahol – ha majd a járványhelyzet engedi – felléphet az intézmény pedagógusai, tanulói alkotta színjátszókör, valamint németországi vendégeket is fogadhatnak Vésztőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában