közös szórakozás

2021.02.04. 19:59

Újra hódítanak a társasjátékok

A koronavírus egyetlen pozitívuma, hogy a szűk családok több időt tölthetnek egymással. Ezzel persze újabb és újabb közös élmények is születnek, illetve a régi szokások, elfoglaltságok is felelevenednek. Ilyen például a társasjáték is, ami az utóbbi hónapokban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Vásári Erzsébet

Gálfi Henrietta egyre több érdeklődőnek mutatja meg az összetettebb társasjátékokat /Fotó: I. Gy./

Fotó: Imre Gyorgy

Mivel hónapok óta nem lehet eljárni szórakozni, vagy nagyobb összejöveteleket szervezni a koronavírus miatt, így mindenki az otthonában oldja meg a kikapcsolódást. Ezt pedig sokaknak a társasjátékozás jelenti, ami a korlátozások idején újra divatba jött – mondta el Gálfi Henrietta, a békéscsabai Vár-Játék dolgozója. Hozzátette, emellett szerencsére egyre több szülő ismeri azt fel, hogy a digitális világból talán ez az egyik kiút. Segítségével ráadásul újra megtanulnak kommunikálni egymással a családtagok, illetve különböző élethelyzetekre is könnyebben találnak megoldást­.

Elárulta, ma már számtalan típusú társasjáték létezik, melyekből minden korosztály válogathat. A legkeresettebbek talán a kooperatív fajták, amiknek gyártására most a játékkészítők is ki vannak élezve. Ezeknek lényege, hogy nem egymás ellen és egymást letartolva kell játszani, hanem közösen kell legyőzni a játékot, tehát a családokat és a baráti társaságokat is az összetartásra motiválja. Gálfi Henriettától megtudtuk, az újak mellett visszatérőben vannak a régi társasok is, melyekből a legnépszerűbb még mindig a Gazdálkodj okosan!. Állítja, hogy ebből minden olyan szülő vesz a gyermekének, aki egykor játszott vele. Hiszen ez az első olyan játék, ahol már nemcsak lépni és dobni kell, hanem a számolás és olvasás keretében kell kombinálnia a gyermeknek. Mindezt olyan életszerű feladatok megoldásával, mint egy ház megvásárlása és berendezése.

Gálfi Henrietta egyre több érdeklődőnek mutatja meg az összetettebb társasjátékokat /Fotó: I. Gy./

A keresletről elmondta, üzletükben főként a gyorsan megtanulható partijátékokat keresik, amiket kevés szabadidő esetén is lehet élvezni. A komolyabb társasjáték-kedvelők viszont a stratégiai, egy- vagy többórás darabokat vásárolják meg. Ilyen például a Monopoly, ami egész délutános programnak számít a családoknál. Visszatérve a gyártókra hangsúlyozta, azok valóban őrületes választékot biztosítanak, a legújabbakból pedig, a pandémia időszakát kivéve, minden év ­januárjában világkiállítást szerveznek Essenben és Nürnbergben, ahol a licencjogokat veszik meg a cégek, majd lefordítják, magyarítják, és hazánkban is piacra dobják.

A nagykerek pedig Budapesten szerveznek bemutatókat a kiskereskedőknek, ahol a különböző társasjátékok szabályait meghallgatva, illetve azokat kipróbálva döntik el, hogy saját régiójukba melyikből rendelnek. A gyors áruszállításnak köszönhetően pedig akár már másnap kirakhatják azokat polcaikra, ami nagy kényelmet jelent a játékboltoknak, és a vevők is elégedettek, hiszen rögtön kipróbálhatják az újdonságokat.

Gálfi Henrietta végül elmondta, a családok nagyon különbözőek, néhol már hároméves korban elkezdenek társasozni a gyerekek, máshol pedig csak hat-hét évesen. Egyes helyeken mindennapossá vagy állandó hétvégi programmá válik ez a szórakozás, míg máshol időszakosan ülnek le játszani.

Mindenkinek hasznos lehet

Kozma Zoltán klinikai igazságügyi szakértő elmondta, abszolút pozitív hatással van a gyermekek személyiségfejlődésére a társasjáték. Hatására javulnak a szociális kapcsolataik, empatikusabbá és együttműködőbbé válnak, de fejleszti a problémamegoldó képességüket is. Ráadásul könnyebben megtalálhatják általa a sikerhez vezető utat, illetve a kudarcokat is jobban viselik, melyek mind hasznukra válnak a felnőtté válás időszakában. Hozzátette, pandémia idején pedig nem véletlenül fogynak jobban a társasjátékok, hiszen a családok többet vannak otthon, és a felnőttek is bekapcsolódnak a szórakozásba.

Az így szerzett közös élményektől pedig gyerekek és felnőttek is kiegyensúlyozottabbak lesznek, sőt egymáshoz fűződő kapcsolatukat is stabilizálja. A különböző játékok pedig segítenek a gyerekeket az életre nevelni, míg a felnőtteket néhány órára újra gondtalan gyermekkorukba repítik, ami jó stresszoldásnak bizonyul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában