időjárás

2021.02.11. 08:51

Teljes intenzitással dolgozik a Magyar Közút a megyében is

Az előrejelzések alapján sarkvidéki levegő tör be hazánkba, melynek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is.

P.G.

Archív felvétel

Forrás: Bencsik Ádám/BMH

Fotó: Bencsik Ádám

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával, teljes kapacitással végzi országszerte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat – tájékoztatta lapunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mint kiemelték, a közlekedők gyakorlatilag valamennyi megyében, így Békésben is találkozhatnak valamilyen téli időjárási jelenséggel, sőt egyes megyékre több időjárási jelenségre vonatkozóan is magas, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

A legfrissebb érvényben lévő figyelmeztetések alapján elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható nagyobb mennyiségű havazás. Szerencsére az előrejelzések szerint a megyében nem várhatók olyan erős széllökések, mint az ország más tájain, ahol azok erőssége elérheti a 70 km/órát, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében pedig akár 90 km/óra vagy a feletti viharos szél is jöhet a frontokkal együtt.

Archív felvétel

A téli üzemeltetési munkákat a társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzi el és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ónos eső idején a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is le tudja mosni az intenzívebb csapadék, míg hófúvások idején a munkagépek hiába takarítják le a burkolatról a havat, a nagy erejű széllökések azt folyamatosan és azonnal vissza tudják hordani az úttestre.

Ezért hatékonyan csak a szél és az ónos eső elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek, de addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért. Ezért a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, valamennyi humán- és gépi erőforrásának bevonásával, 3300 fővel, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, 0-24 órában a szükséges beavatkozásokat az országban.

Békés megyében szerdán éjjel eső esett, mely csütörtök reggel 7-8 óra között kezdett átváltani gyenge havazásba, melynek mennyisége azonban még nem jelentős, a burkolatok jelenleg csak nedvesek – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. Az éjszaka folyamán 31 munkagép és a cég 43 mérnökségi dolgozója végzett megelőző síkosságmentesítési munkákat, szerda este óta csütörtök reggelig 155,5 tonna útszóró sót és 23 ezer 600 liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki a megye közúthálózatára. Az éjszaka folyamán valamennyi kezelésükben lévő útszakaszon jártak a munkagépjeik, jelenleg is 43 munkatársuk van szolgálatban és 25 gép járja a közutakat és folytatják a síkosságmentesítést a szükséges helyeken.

A továbbiakban is az Országos Meteorológiai Szolgálat és a saját meteorológiai állomásaik adatait folyamatosan nyomon követve hozzák meg a szükséges intézkedéseket. Arra kérünk minden közlekedőt, hogy mielőtt útnak indulnak, előtte tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat. Ezt a legegyszerűbben a www.utinform.hu oldalon keresztül tehetik meg, de a társaság országos és megyei diszpécserei is állnak az érdeklődők rendelkezésére. Békés megyei diszpécserszolgálatunkat ezeken a számokon érhetik el a közlekedők: +36-66-819-370/+36-66-819-650

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában