Galériával

2021.02.23. 11:28

A gyakorlati oktatás személyesen zajlik a Gyulai Szakképzési Centrumban

A Gyulai Szakképzési Centrum valamennyi intézményében a megfelelő óvintézkedések betartása mellett kis csoportokban zajlik a szakmai oktatás. A szakmai vizsgákra, érettségire készülő diákoknak ugyanilyen módon biztosítanak lehetőséget a konzultációra.

Papp Gábor

20210222 Szabadkígyós Gyulai Szakképzési centrum pék tanulói gyakorlati órán Liska László szakoktató vezetésével Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Tavaly érettségiztem, idén technikus képzésben vendéglátást tanulok és én személy szerint nagyon rosszul élem meg az online oktatást, mivel „el vagyok zárva” az osztálytársaimtól és a barátaimtól – mesélte hírportálunknak Kovács Tímea Melinda, a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern Intézményének 5/13. A osztályos vendéglátás-szervező tanulója.

– Igazán furcsa, hogy úgy érnek véget a középiskolás éveim, hogy otthon vagyok a társaimtól távol,

nincsenek már személyes örömteli pillanataink, nevetéseink, közös élmények.

Az elmúlt években nem is tudtuk, milyen szerencsések voltunk, hogy színházba járhattunk, kirándultunk, ünnepségeken szerepeltünk, megélhettük a diákélet pillanatait.

Fotók: Imre György

A fiatal lány elmondta, november közepétől bejárhatnak a gyakorlatra, amelynek részeként kis csoportban készülnek a vizsgákra, ami nagyon nagy segítség.

– Örülök ennek a lehetőségnek, mivel így kicsit kimozdulhatok és találkozhatok az osztálytársaimmal – tette hozzá. – Szakmai szempontból nagyon fontos a jelenléti oktatás, hiszen a gyakorlatot nem tudjuk otthon megtanulni, szükségünk van a tanáraink útmutatására, visszajelzésére, így azonnal tapasztaljuk, hogy miben kell még fejlődnünk.

Nem titkolta, sose gondolta, hogy egyszer hiányozni fog a tanterem, a felelések, a dolgozatírások izgalma,

és persze a tanáraik tekintete, akik egy pillantással jelezték, hogy jó, amit mondunk, írunk, csinálunk.

– Ez a monitorok előtt nem látható, mindenki egy kicsit magányossá és zárkózottá válik a sok heti, havi otthonléttől. Persze a legfontosabb, hogy egészségesek maradjunk, illetve a tanulmányainkban se maradjunk le és ez, szerencsére, a gyakorlati felkészüléssel és a digitális oktatással megvalósul. – fogalmazott. – Bízom benne, hogy a szokatlan oktatási helyzet ellenére mindannyian sikeresen zárjuk az évet!

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója lapunknak elmondta, november 11-én álltak át a digitális tanrendre, amely sem a diákokat, sem a pedagógusokat nem érte váratlanul, bár mindannyian jobban szeretik, ha személyes jelenlét mellett zajlanak az órák, a foglalkozások.

– Az elméleti oktatás során kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy valódi interaktív, online órákon tanulhassanak a gyerekek.

– Van néhány olyan diákunk, akiknél nem elérhető az internet, számukra a megfelelő óvintézkedések mellett biztosítottuk a lehetőséget, hogy bejöjjenek az iskolába, és használják a számítástechnikai eszközöket. Egy-két fiatalról van szó. A digitális oktatáshoz a Microsoft Teams programot használjuk.

Gyakorlat, konzultáció kis csoportokban

Kovács Zsuzsanna főigazgató elmondta, a Gyulai Szakképzési Centrumban a szakmai oktatás a tanműhelyben, kiscsoportokban, 5-6 diák részvételével folyik. Erre az előírások is megadták a lehetőséget, és a szükséges óvintézkedéseket is megtették. Ugyanez a helyzet a külsős helyszíneken zajló, gyakorlati oktatással is, amelyek döntő többsége szintén folyamatosan fogadja a tanulókat. A második félévben a végzős, a szakmai vizsgákra és az érettségire készülő fiatalok számára ugyancsak biztosítják a kiscsoportos foglalkozások, a konzultáció lehetőségét valamennyi intézményben. Munkatársaik mindent részletesen megterveztek, összeállították az órarendet, a diákok többsége pedig szívesen vesz részt a foglalkozásokon. A vidéki diákok számára ugyancsak a megfelelő óvintézkedések mellett megnyitották a kollégiumokat. Ott és a tantermekben is betartják valamennyi óvintézkedést, az iskola a maszkot és a fertőtlenítést biztosítja, a kis csoportoknak köszönhetően a megfelelő távolságtartás szintén nem okoz problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában