Békés megye

2021.02.12. 06:55

Párok adják vérüket, önzetlenül segítenek

Többször is előfordul, hogy házastársak együtt adnak vért megyénkben. Valentin hetére még inkább igaz, hogy párok közösen nyújtják a karjukat, hogy segítsenek bajbajutottakon. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) erre az időszakra Szerezz véradós élményt egy számodra fontos személlyel címmel hirdetett akciót. Mező Dániel és párja, Dóri Kondorosról érkezett a csabai vérellátóba.

Nyemcsok László

Fotó: Nagy Tibor 3

A Valentin-nap nem csupán az ajándékozásról, a szerelemről, hanem a közös emlékekről, az emberi kapcsolatokról is szól. Az OVSZ felhívásában szerepel:

„Adjatok vért együtt, legyen akár a szerelmetek, barátotok, családtagotok, lepjétek meg egy vérre szoruló, gyógyuló embertársatokat, és raktározzátok el ezt a közös emléket!”

Dániel és Dóri is olvasta a felhívást, de nem a nyerési lehetőség vezette őket a békéscsabai vérellátóba, hanem az, hogy együtt lehetnek első véradók, egy nehéz helyzetben.

– Szeretünk segíteni másokon, de eddig nemigen fordult meg a fejünkben, hogy ilyen módon is sokat tehetünk embertársainkért

– mondta a 29 éves, kondorosi fiatalember.

Mező Dániel és párja, Dóri Kondorosról érkezett a békéscsabai vérellátóba, jó érzéssel töltötte el őket, hogy segíthettek /Fotó: BMH/

– Jóleső érzéssel töltött el bennünket, amikor megtudtuk, hogy egy véradással három életet menthetünk meg. Először, de biztosan nem utoljára jártunk a vérellátóban.

A békéscsabai Siposné Matuska Klára és férje még Valentin hete előtt adott közösen vért. Elmondták, kötelességüknek, egyúttal elhivatottságnak is tartják, hogy ha segíthetnek, ezt önzetlenül megtegyék.

– Bármikor kerülhetünk mi és a hozzátartozóink is olyan helyzetbe, amikor vérre van szükség – ecsetelte Klára.

– Most pedig, a koronavírus-járvány idején még inkább fontos, hogy aki teheti, nyújtsa a karját mások felépüléséért, egészségéért. Amikor csak tudunk, és eltelt annyi idő, hogy újra lehet vért adnunk, jövünk. Belső késztetés ez, és öröm az a tudat, hogy valakivel, valakikkel jót tettünk. Példánk alapján már a lányunk is véradó.

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója kiemelte, szorosan együttműködnek a vérellátó szolgálattal, és a megye számos településén szervezik a véradásokat. A járvány miatt ez Békésben is nehezebb, de a véradók bizonyítják, hogy most is számíthatnak rájuk.

– A munkahelyi és az iskolai kitelepülések nagyon hiányoznak, utóbbiaknál a 18. életévüket betöltött középiskolások mellett a szülők és a tanárok is karjukat nyújtották korábban, hogy segítsenek a rászorulókon – hangsúlyozta Tóth Zoltánné. – Munkatársaink folyamatosan hívják a donorokat, hogy megfelelő számú önkéntes álljon rendelkezésre, a szükséges vérkészlet mindenképpen meglegyen. Hatásosak az országos és a helyi kampányok. A véradással három életet is megmenthetsz!, a Legyél ott valaki más mellett! és az Oszd meg az életet! elnevezésű felhívások is megmozgatták az embereket. Jó tudni, hogy minden olyan 18 és 65 év közötti ember adhat vért – évente többször is –, aki az előzetes vizsgálaton megfelel.

Izgalmas élményeket sorsolnak ki

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál közölték, hogy a Valentin-heti véradós játék keretében izgalmas élményeket sorsolnak ki a páros, csoportos önkéntesek között. Február 12-én, pénteken pedig marcipánszívvel is megköszönik a véradást mindenkinek. A véradásról készült fotókat a nevekkel és tajszámokkal együtt február 14-ig a [email protected] címre lehet elküldeni, a képeket február 17-én az OVSZ Facebook-oldalán, a Valentin-nap 2021. fényképalbumba töltik fel. Ezekre a fotókra egy héten át lehet gyűjteni a lájkokat. A tíz legtöbb lájkot kapó beküldő között nyereményeket sorsolnak ki.

A héten még a megyei intézetekben a következő időpontokban lehet vért adni. Békéscsabai Területi Vérellátó (Gyulai út 20.) csütörtökön 11–18, pénteken 8–12 óráig. Gyulai transzfúziós osztály (Semmelweis u. 1.) pénteken 8–12 óráig. Orosházi transzfúziós osztály (Könd u. 59.) csütörtökön 8–12 óráig. Mindenhol a járványügyi előírások maximális betartása mellett fogadják az önkénteseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában