Békés megye / galériával

2021.02.11. 14:27

Meghaladta a 8,5 ezer hektárt a belvízzel elöntött területek nagysága

Az elmúlt 24 órában a romániai vízgyűjtőn újabb 8 milliméter területi átlagú csapadékról érkezett jelentés, de helyenként 20 milliméter fölötti esőt is regisztráltak. A jelentősebb csapadék főleg a Fekete-és Fehér Körös felső szakaszán hullott – hírportálunkat megkeresésünkre a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG). Magyar területen 8,8 mm területi átlagú eső esett, a legtöbb Körösszakálban (15,4 milliméter), a legkevesebb Eleken (1,5 milliméter).

P. G.

20210211 Kondoros határában tiszítják a csatornákat a Kövizig munkatársai Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

A kedden lehullott csapadék hatására kialakult árhullámok levonulása folyamatos, a szerdai csapadék kisebb vízszintemelkedést okozott. A Fekete-Körös vízállása Belényesnél 219 centiméter, áradó tendenciájú, készültségi szint alatt van. Tenkénél szerdán éjjel 427 centiméterrel tetőzött a folyó (77 centiméterrel elsőfok felett), szerdán reggel 416 centiméter volt a vízszint. Talpasnál még áradó, szerda reggelre 766 centiméter volt a vízszint – az elsőfok 680 centiméter.

Zerindnél és Antnál szintén árad a folyó, mindkét állomásnál elsőfok fölött van a vízszint. A Fehér-Körös vízállása a teljes romániai szakaszon készültségi szint alatt van. A folyó teljes szakaszán kissé áradó tendenciák érvényesek. A Sebes-Körös alsó szakasza árad, Körösladánynál 22 centiméterre van a vízállás a készültségi szinttől.

A Berettyó a teljes szakaszán árad, Szalárdnál elsőfokban van a folyó. A Kettős-Körös Békésnél óránként 1-2 centit árad, csütörtökön reggel 520 centiméter volt a vízállás, az elsőfokú készültség 550 centiméternél lép életbe.

Kondoros határában is tisztítják a csatornákat a KÖVIZIG munkatársai /Fotó: Imre György/

A Hármas-Körös végig gyengén áradó, Gyománál ma reggel 509 centiméter volt a vízszint, az elsőfok 550 centiméter, Szarvasnál 566 cent (az elsőfok 600 centiméter) volt a vízállás.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén szerdán 14 órától elsőfokú készültséget rendeltek el a Fekete-Körösön. A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 kilométer hosszú elsőrendű árvízvédelmi töltésből 36 kilométer hosszan tartanak elsőfokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben 26-an vettek részt.

Belvízvédelem

Az igazgatóság kilenc belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Szerdán 129-en vettek részt a belvízvédekezésben. Az elöntött területek nagysága elérte a 8553 hektárt, amiből vetés 3117, szántó 2305, rét-legelő 2 553, míg egyéb terület 878 hektár.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a Réhelyi, a Gyomai, a Holt-Sebes-Körösi, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú a készültség a Szeghalmi, a Kettős-Körös jobb parti a Hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon. Csütörtökön 18 órától a Réhelyi belvízvédelmi szakaszon II. fokra emelkedik a készültség.

Jelenleg összesen 40 szivattyútelep – ebből 4 folyamatos üzemben – működik az igazgatóság területén. Szerdán az átemelt víz mennyisége elérte a 2 millió 178 ezer köbmétert. A periódus kezdete, január 22-e óta összesen 19 millió 514 ezer köbméter vizet emeltek át.

Vízfolyásgátló akadály eltávolítást gépi munkával jelenleg két csatornán végeznek, Dévaványa térségében a XXXIX-22-es, és Kondoros térségében az Új-Szőrhalmi-csatornán. Erre azért van szükség, hogy biztosítani tudjuk a csatornák vízszállító-képességét.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-szazhuszonketten-vedekeznek-a-belviz-ellen-3684418/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kilenc-szakaszon-el-a-belvizvedelmi-keszultseg-3680884/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában