Békés megye

2021.02.10. 16:18

Már százhuszonketten védekeznek a belvíz ellen

A lehullott csapadékok hatására újabb árhullám alakult ki a Fekete-Körösön. Belényesnél a folyó szerdán reggel 5 órakor 236 centiméter (I. fok 225 centiméter), áradó. A Belényes alatti folyószakasz – rövid tetőzést követően – újra áradó tendenciájú, Tenkénél és Talpasnál a folyón egyaránt elsőfokú a készültség. A magyarországi folyószakaszon szerdán az árhullám Antnál elérte az elsőfokú készültségi szintet (I. fok 500 centiméter), a lehullott csapadék hatására a vízállás másodfok (II. fok 600 centiméter) közelébe emelkedik – tájékoztatott megkeresésünkre a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

P. G.

20210209 Békés Védekeznek a belvíz ellen a Békési 3-as szivattyú telepen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A Berettyó a romániai szakaszon, Szalárdnál kedden délután elsőfokba lépett, a magyarországi szakaszon Szeghalomnál még elsőfok alatt van a vízállás, lassú vízszintemelkedés tapasztalható. A Fehér- és Sebes-Körösön – a reggeli adatok alapján – kismértékű vízszintemelkedés tapasztalható, készültségi szint alatti vízállások mellett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő két napban mintegy 20 milliméter területi átlagú csapadék várható a Körösök vízgyűjtőjén, mely nagyban befolyásolhatja a vízállások alakulását. Csütörtöktől jelentős lehűlés kezdődik, mellyel párhuzamosan a csapadéktevékenység is mérséklődik.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kilenc belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elmúlt napon 122-en vettek részt a belvízvédekezésben. Az elöntött terület nagysága már 7 582 hektár, amiből vetés 2702, szántó 1 998, rét-legelő 2 074, egyéb terület 808 hektár.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a Réhelyi, a Gyomai, a Holt-Sebes-Körösi, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú a belvízvédelmi készültség a Szeghalmi, a Kettős-Körös jobb parti a Hosszúfoki és au Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Jelenleg összesen 35 szivattyútelep – ebből 3 folyamatosan – üzemel az igazgatóság területén. Kedden az átemelt víz mennyiség elérte a 2 millió 63 ezer köbmétert. A periódus kezdete óta, január 22-e óta összesen 17 336 ezer m3 vizet emeltek át.

Vízfolyás-gátló akadály eltávolítást gépi munkával jelenleg két csatornán végeznek, Dévaványa térségében, valamint Kondoros térségében az Új-Szőrhalmi-csatornán. Erre azért van szükség, hogy biztosítani tudjuk a csatornák vízszállító-képességét.

A belvízzel elöntött területeken – ahol szükséges – olyan hordozható szivattyúállásokat is üzemeltetnek, melyekkel lefolyástalan, mély fekvésű területekről tudják a főcsatornába juttatni a belvizeket. Ennek egyik módja a traktor hajtású szivattyú, melyet a Nagysertéséri-csatorna torkolatánál is használnak.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kilenc-szakaszon-el-a-belvizvedelmi-keszultseg-3680884/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában