békés megye

2021.02.12. 13:17

Már másodfokú a készültség a Fekete-Körösön

A hidrológiai helyzetre való tekintettel pénteken hajnali 4 órától másodfokú készültséget rendelt el a Fekete-Körösön a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, valamint 6 órától elsőfokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán.

P. G.

A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 kilométer hosszú elsőrendű árvízvédelmi töltésből 36 kilométer hosszon tartanak másodfokú, illetve 150 kilométer hosszon elsőfokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Csütörtökön az árvízvédekezésben 68-an vettek részt.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. A védekezésben csütörtökön már 135-en vettek részt. Az elöntött terület nagysága tovább nőtt, elérte 9 225 hektárt, amiből vetés 3 290, szántó 2 415, rét-legelő 2 585 egyéb terület pedig 935 hektár.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a Gyomai, a Holt-Sebes-Körösi, a Fehér-Fekete-Körös közi, a Mezőberényi és a Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú készültség van érvényben a Réhelyi, a Szeghalmi, a Kettős-Körös jobb parti, a Hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon. Pénteken 18.00 órától a Mezőberényi belvízvédelmi szakaszon II. fokra emelkedett a készültség.

Jelenleg összesen 44 szivattyútelep – ebből 5 folyamatos üzemben – működik az igazgatóság területén. Csütörtökön az átemelt víz mennyisége elérte a 2,2 millió köbmétert. A periódus kezdete, január összesen 22 millió 181 ezer köbméter vizet emeltek át.

A KÖVIZIG tájékoztatásában arra is felhívták a figyelmet, hogy folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba.

Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyásgátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában