új kötet

2021.02.16. 13:12

Különleges fejezetek foglalkoznak Gyula múltjával

A közelmúltban jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának gondozásában Szi­lágyi Miklós Az én Gyulám: Az 1960-as évek gyulai múzeuma című kötete.

P. G.

Mint az dr. Erdész Ádám nyugalmazott levéltár-igazgató recenziójában olvasható, a könyvnek története van.

„Talán ma már csak a szakmabeliek és a gyulaiak tartják számon, hogy a neves néprajztudós 1964 és 1969 között a gyulai Erkel Ferenc Múzeum igazgatója volt. Írásai között később is gyakran felbukkantak Békés megyéhez kapcsolódó tanulmányok és recenziók. Hogy mennyire fontosnak tekintette a gyulai éveket, azt egy, az élete utolsó éveiben összeállított kézirat is dokumentálja.”

Az előszót Szilágyi Zsófia és Szilágyi Márton írta, akik bemutatják azt a hatalmas munkát, amelyet édesapjuk az utolsó éveiben végzett, és amelyben a gyulai időszak is nagyon fontos szerepet kapott.

„A szerző által megszerkesztett, terjedelmes, 326 oldalas kötetben olvashatjuk gyulai ihletésű muzeológiai, művészeti, történeti és néprajzi publikációit. Külön fejezetben sorakoznak a korabeli múzeum-népszerűsítő írások. A könyv egyik fejezete a Reflexiók a Békés megyei honismereti kutatásokhoz címet viseli. Ez a sokféle tanulmánykötetet, forrásközlést, monográfiát sorra vevő rész a Békés megyei helytörténeti irodalomról írott recenziókat tartalmazza. Az utolsó, kimondottan izgalmas fejezet Szilágyi Miklós visszaemlékezéseit tárja az olvasó elé, publikált és publikálatlan írásokat. Például: Mit ér az ember, ha kisvárosban él? A kötet a szakmabelieknek izgalmas historiográfia, Gyulán egy kicsit több is: elevenen felvillanó múlt” – írta dr. Erdész Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában