A BOROKRÓL KÖNNYEDÉN

2021.02.28. 19:24

Ízek és illatok

Ezúttal a hagyományokkal szakítva jelentkezünk nagy sikerű rovatunkkal, melyben Mokran Róbert békéscsabai sommelier mutat be szőlőfajtákat és bortípusokat. A borszakértő ezen a héten ugyanis a borkóstolás titkaiba avatja be olvasóit, akik – módszereit betartva – könnyen válhatnak a társaság csodált középpontjává.

N. T.

Mai napig sokszor látjuk filmekben, hogy a főszereplő egy nagyon elegáns New York-i étteremben rendel egy palack kimondhatatlan nevű, méregdrága francia bort. Az első korty után ámulatba ejtően kezd el beszélni a bor aromáiról, ízeiről, majd a végére pedig olyan jellemzést ad, mely bókok hallatán bármely hölgy elpirulna.

Gyakran felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mit nézhet, vagy mit érezhet egy profi borkóstoló. Tényleg van egy pohár borban ennyi illat, ennyi íz? Ezekből valóban meg lehet állapítani a bor fajtáját és azt, hogy honnan származik?

A válasz igen,

de ehhez hatalmas lexikális tudás és több ezerféle bor tudatos kóstolása szükséges.

A mai témában a borkóstoláshoz szeretnék néhány tippet nyújtani.

1. Megjelenés (nézzük, mi került pohárba!)

A bort legegyszerűbben úgy tudjuk megfigyelni, ha a negyedéig töltjük a poharunkat, majd azt megdöntjük körülbelül 45 fokkal, és egy fehér papírt helyezünk a háttérbe.

A bor színét illethetjük rengeteg árnyalattal, de – legegyszerűbben – a fehérborokat víztiszta, citromsárga, vagy arany, a vörösöket pedig bíbor, rubint, gránátos színekkel jellemezzük.

A bor árnyalata sokat árul el nekünk, a vörösborok a kor előrehaladtával fakulnak, a fehérborok pedig besötétülnek.

Gondoljunk csak egy, a polc tetején maradt régi aszúra, amin már átlátni sem lehet!

A bor koronája, avagy a templomablak jelenség

A bort a pohárban megforgatjuk, majd megfigyeljük, hogy a pohár falára tapadó folyadékcseppek milyen sűrűn és milyen lassan folynak le. Minél sűrűbben és lassabban könnyezik a borunk, annál nagyobb beltartalomra következtethetünk.

2. Illat, avagy milyen aromákat sikerül elcsípnünk?

Az illatok nagyon sok értékes információt adhatnak nekünk a borról, hiszen mindegyik szőlőfajta sajátos illatkarakterisztikával rendelkezik.

Hogyan szagoljuk meg a bort? Mielőtt ínhüvelygyulladást kapnánk a borospohár forgatásától, érdemes a bort közvetlen kitöltés után, annak mindenféle mozgatása nélkül megszagolni, hogy a legillékonyabb aromákat is elcsíphessük. Ezután viszont jöhet a bor pörgetése a pohárban, melynek hatására felszabadulnak a visszahúzódó aromák is.

Milyen illatokat rejt egy pohár bor? Íme néhány aromacsoport, melyeket könnyedén használhatunk a borok jellemzésére.

Gyümölcsaromák:

A vörösbor gyümölcsös aromái lehetnek piros gyümölcsök (például a málna, vagy a ribizli), vagy fekete gyümölcsök (mint a fekete ribizli, vagy a fekete cseresznye).

A fehérbor gyümölcsös aromái közé kerülhetnek a citrusok (akár a citrom, a lime, vagy a grapefruit), a csonthéjasok (például a meggy, a kajszi, a szilva), illetve a trópusi gyümölcsök (többek között az ananász és a mangó), valamint alma- és körtefélék.

Mokran Róbert bor- és párlatszakértő, sommelier /Fotók: Imre György/

Virágos aromák:

Fehér virágok közül például a jázmin, a lonc, a bodza, kék virágok esetében az ibolya, vagy a levendula.

Egyéb illatok:

– vegetális (csalán, frissen vágott fű)

– fűszerek (bors, paprika)

– édesfűszerek (szegfűszeg, fahéj)

– ásványos (nedves kavics, petrol)

– földes jegyek (nedves avar, gomba)

– hordós jegyek (vanília, dohány)

3. Kóstoljunk (végre)!

Kortyoljunk a pohárból, és jól mozgassuk körbe a bort, hogy a szánk minden egyes szeglete érintkezhessen vele! Figyeljük meg, hogy visszaköszönnek-e a bor ízében az illatolásnál felfedezett aromák!

Sokszor halljuk, hogy a bornak ilyen, vagy olyan teste van. De mit is jelent ez?

A bor testét a tej példájával tudjuk legegyszerűbben megérteni. Amikor 0,5 százalékos és 3,5 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztunk egymás után, a szájban máshogy érezzük a folyadék testességét, súlyát, sűrűségét. A bornál is hasonlóan fogjuk érezni. Összehasonlíthatjuk például a kadarkát egy villányi cabernet savignon-nal.

A bor lecsengése az mutatja meg nekünk, hogy mennyi ideig marad még velünk a bor zamata, miután lenyeltük a kortyot. Ha lenyelés után csak pár másodpercig érezzük a borunk ízét, akkor rövid lecsengésűnek mondjuk, ha viszont hosszasan érezzük a korty lenyelése után is a bort, akkor kijelenthetjük, hogy hosszú lecsengésű, mely sok esetben utal a bor magas minőségére.

Bort kóstolni társaságban a legjobb. Fogjuk fel játékként, vessük papírra tapasztalatainkat, és a kóstolás végén beszéljük meg, hogy ki, mit érzett ki egy pohár borból! Az ilyen fajta tudatos kóstolás közelebb fog vinni minket a saját borstílusunk megtalálásához. Ha valaki mélyebben szeretné beleásni magát a bor és borkóstolás izgalmas világába, annak érdemes elvégezni ilyen témájú tanfolyamot.

Jó kóstolást!

Olvassa el rovatunk korábbi cikkeit is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában