Békés megye

2021.02.16. 13:57

Hadat üzentek a szaporítóknak: ellenőrzik az állatkereskedőket

Néhány hónap múlva a kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés regisztrációköteles lesz. Az állatvédők és a lelkiismeretes tenyésztők bizakodnak benne, hogy mindez az illegális kisállat-kereskedelem felszámolása érdekében jelentős előrelépést jelent.

Busi Ottó

20210212 Békéscsaba Kutyák az állatmenhelyen. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR-azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben – tájékoztatott a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kifejtették: a kisállat-kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat-kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. Ez év április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR-azonosító szám köteles tevékenységüket.

A Békés megyei állatszerető közösség üdvözölte az intézkedéseket, mely szerintük egy pozitív kezdő lépés az illegális kisállat-kereskedelem felszámolása érdekében. Kiszely Zoltánné, a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének elnöke elárulta: gyakran borzasztó állapotban kerülnek hozzájuk a szaporítók által „szülőmunkásként” használt, agyonfialtatott kutyák.

A Csabai Állatvédők menhelye már többször fogadott be szaporítók által kidobott kutyát /Fotó: Bencsik Ádám/

– A tenyésztőknél hosszú a várakozási lista, náluk maximum évente kétszer fialnak az ebek, ezért akár egy évet is várni kell a kiskutyákra. A menhelyeken pedig inkább idősebb, keverék kutyák vannak, így azok a leendő állattartók, akik nem tudnak várni, elkezdik keresni a megoldásokat, így találnak rá a kutyaszaporítókra. Sokan nem gondolnak abba bele, hogy milyen problémákat rejt magában egy-egy ilyen gyors kutyaügylet: a szaporítók nem adnak oltási könyvet, gyakran még féregtelenítve sincsenek az állatok, akik ezért az új környezetbe kerülve nagyobb eséllyel lesznek betegek. Sőt az sem ritka, hogy az első évet sem élik meg – hívta fel a figyelmet Kiszely Zoltánné, hozzátéve, hogy már többször került hozzájuk ilyen utcára rakott anyakutya.

Áprilistól a hatóság látókörébe kerülnek majd a kutyaszaporítók

Kovács Erika lassan két évtizede vezetője az egyik békéscsabai kutyaiskolának, és évek óta tenyésztéssel is foglalkozik. Ő is üdvözölte az intézkedést, elmondása szerint a lelkiismeretes kutyatenyésztők pozitívan állnak a dologhoz, azt egy jelentős előrelépésként értékelik a kutyaszaporítókkal szembeni küzdelemben.

– Általában többfajta kutya van ezeken a helyeken, így az sem biztos, hogy valóban fajtiszta négylábút hozunk el onnan – emelte ki. Úgy fogalmazott, a tenyésztők időt és pénzt nem sajnálva ápolják, gondozzák, tanítják az ebeket. Így azok nemcsak küllemükben hasonlítanak a fajtára, hanem természetükben is megbízható, jó idegrendszerű állatokként kerülnek az új gazdikhoz. Ráadásul a gondos tenyésztők a kutya átadása után sem eresztik el az új gazdik kezét, figyelemmel kísérik a kölykök életét, és tanácsokat is adnak azok nevelésében.

Békés megyében sem ismeretlen a jelenség, több eset is volt

Éppen két éve történt, hogy harminc kutyát mentettek ki egy gyulai szaporítótelepről. A Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület akkor arról írt, hogy a kutyák legtöbbje csontsovány volt, rossz ellátás mellett éltek gazdájuknál. Régóta nem ehettek, a vizük befagyott. A területen halott kutyákat is találtak, és több eb súlyos betegséggel küzdött. Emiatt vették el a kutyákat a hatóságok a tulajdonostól, amellyel egy időben tartójukat eltiltották az állattartástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában