Békéscsaba

2021.02.09. 11:29

Fotózkodhatunk is a festőgéniusszal

Három, a festőgéniuszhoz kapcsolódó, festmények által is ihletett szobrot helyeznek ki a jövőben a Munkácsy-negyedben. Munkácsy Mihály szobra a múzeumnál, az Ásító inas a József Attila és Deák utcai, újjáépülő kishídnál, a Rőzsehordó nő pedig az Aradi vértanúk ligetében kap helyet.

Licska Balázs

20210201 Békéscsaba Munkácsy Mihály műveiből készülnek szobrok.A képen Babcsákné Solymosi Tímea projektmenedzser. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A Munkácsy-negyed kialakítását célzó projekt keretében három szobrot helyeznek ki Békéscsabán – döntött minderről a városfejlesztési nonprofit kft. előterjesztése alapján Szarvas Péter polgármester veszélyhelyzet idején a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva.

Babcsákné Solymosi Tímea és dr. Sódar Anita, a cég projektmenedzsere és ügyvezetője ismertették: Munkácsy Mihály szobrát Boros Péter 7 millió forintért, az Ásító inast Miklya Gábor 10 millió forintért, a Rőzsehordó nőt pedig Prisztavok Tibor 10 millió forintért készítheti el.

A Rőzsehordó nőt, az Ásító inast és magát Munkácsyt formázzák meg – ismertette Babcsákné Solymosi Tímea /Fotók: Bencsik Ádám/

Babcsákné Solymosi Tímea elmondta, az első pályázati kiírást 2018-ban jelentette meg a kft., a felhívásra 34 alkotás érkezett. A városi közgyűlés a tervpályázatokat eredménytelenné nyilvánította. Ezt követően egy meghívásos pályázatot írtak ki, békéscsabai és a városhoz kötődő művészeket kértek fel, hogy tegyenek ajánlatot, nyújtsanak be pályaművet: Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Prisztavok Tibort és Miklya Gábort. Hárman éltek a lehetőséggel, összesen kilenc munka futott be.

A helyi munkacsoport év elején szemlézte a pályaműveket, és azokat – jogszabályi kötelezettségnek eleget téve – a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. szakértői szintén véleményezték. Ezután döntött a városvezető arról, hogy mely alkotások kerülhetnek majd ki a Mun­kácsy-negyedbe.

Boros Péter Munkácsy Mihály-szobra 1:1 méretarányú lesz

A tervek szerint mindegyik szobor bronzból készül, hiszen azok a leginkább időjárásállóak, valamint azok fenntartási költsége a legcsekélyebb.

Boros Péter Munkácsy Mihály-szobra 1:1 méretarányú lesz, a múzeumnál kap helyet. Emiatt elképzelhető: a mellszobrot, amit 1958-ban Borsos Miklós szobrászművész alkotott, áthelyezik a kulturális negyed másik helyszínére. A Rőzsehordó nőt Prisztavok Tibor készítheti el az Aradi vértanúk ligetébe. Az Ásító inas a kormányhivatal környékén, a kishíd József Attila utcai oldalán, a trafikkal szemben talál otthonra – a Deák utcai oldalon így zavartalan marad a kacsacsalád élete.

Mindegyik mű úgy készül el, hogy lehet mellette fotózkodni, tehát „szelfiponttá” is válnak a területek. Munkácsy Mihály mellé oda lehet majd állni, a Rőzsehordó nő és az Ásító inas mellett pedig egy padon helyet lehet majd foglalni.

Jövőre avathatják fel a műveket

Hamarosan kezdődik a kivitelezés, elsőként a gipsz­makettek készülnek el – mondta Babcsákné Solymosi Tímea projektmenedzser, hozzátéve, 2022 első felében helyezhetik ki a szobrokat.

Munkácsy Mihály és a Rőzsehordó nő esetében könnyebbséget jelent, hogy a múzeumnál és az Aradi vértanúk ligetében nem várhatók további munkálatok. Az Ásító inas viszont a kishídnál lel otthonra, amit lebontanak, majd teljesen újjáépítenek úgy, hogy mind a gyalogos, mind a biciklis forgalmat szolgálhassa – a munka eltarthat 2022 áprilisáig.

A festőgéniuszhoz kötődő szobrok kihelyezésére 50 millió forintot kapott a város, így elképzelhető, hogy egy további alkotást is kihelyeznek, vélhetően a megújuló Urszinyi-Beliczey-kúria környékén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában