A sárga csúszdák nem használhatók

2021.02.03. 19:29

Csak sétálni, kocogni szabad a futópályán a CsabaParkban

Továbbra sem használhatók a CsabaPark Körte sori oldalán a dombra épített sárga csúszdák – hangsúlyozták a városfejlesztési cégnél, ahol azt is részletezték, hogy miért. A dombot lezárják, rövidesen munkálatok indulnak: síoktató- és hófánkpálya, kilátóval együtt drótkötélpálya épül. A futópályával kapcsolatos szabályokat is megosztották hírportálunkkal.

Licska Balázs

Csak sétálni, kocogni, futni lehet a futópályán. A CsabaParkban a dombot hamarosan lezárják, a sárga csúszdák nem használhatók

Fotó: Bencsik Ádám

A közösségi portálon terjed egy videó, amin látható, hogy egy fiatal lecsúszik a négy sárga csúszda egyikén, és még a vége előtt kiesik belőle. A városfejlesztési nonprofit kft.-nél ennek kapcsán kiemelték: a csúszdák elkészültek, de azokat még nem adták át a gyerekeknek és várhatóan idén nem is fogják.

Elkészültek a csúszdák, de nem adták át azokat

A dombon lévő csúszdák különlegesek, azok beszerzését és telepítését egy kifejezetten ilyen jellegű eszközök építésére specializálódott, jelentős tapasztalattal rendelkező dán cég hazai képviselete végezte. A csúszdák minőségi tanúsítvánnyal és megfelelőségi bizonylattal rendelkeznek. Azok elkészültek, azonban hivatalosan nem adják át azokat a gyerekeknek addig, amíg a dombra tervezett többi kalandparki elem kivitelezése nem ér véget.

Kiemelték: síoktató- és hófánkpálya, kilátó és drótkötélpálya létesül a dombon kalandparki elemekként. A csúszdák – a hosszuk és dőlésszögük miatt – szintén kalandparki elemeknek számítanak, így azok felügyelő személyzet jelenlétét, illetve adott esetben bizonyos védőeszközök használatát igénylik majd. Ennek feltételei viszont csak az összes munka befejezése után lesz biztosíthatók.

Csak sétálni, kocogni, futni lehet a futópályán. A CsabaParkban a dombot hamarosan lezárják, a sárga csúszdák nem használhatók

Kötelező lesz a térd- és könyökvédő

Hangsúlyozták azt is: a csúszdák környékét lezárta az üzemeltető vagyonkezelő zrt., a tiltó táblákat szintén kihelyezték. A dombra tervezett további attrakciók kapcsán a munkaterületet átadták a kivitelezőnek, amely az időjárástól függően várhatóan még februárban nekikezd az építkezésnek, a dombot és környékét tehát teljesen lezárják. A munkálatok év végén zárulhatnak.

Elmondták: bár még nem használhatók, a csúszdák igénybe vételéhez szükséges tudnivalókat már kihelyezték. Példaként hozták fel, hogy a csúszdák csak hosszú nadrágban, hosszú ujjú felsőben, zárt cipőben lesznek használhatóak, a két hosszabb esetén kötelező lesz a térd- és könyökvédő, valamint a védősisak is. Fontos, hogy a használatuk évszakhoz fog kötődni, tehát télen, jeges és havas időjárás esetén nem lehet majd azokat igénybe venni.

A futópályán nem lehet biciklizni

A futópályával kapcsolatban is lényeges néhány szabályt betartani, mivel akkor az élettartama növelhető – emelték ki. A futópálya gumiburkolattal készült, ezért kizárólag sétálni, kocogni, futni lehet rajta; tilos kerékpározni, görkorcsolyázni, motorozni, rollerrel és gépjárművel közlekedni, lovagolni. A kutyákat sem szabad a futópályára engedni, mivel a felülete könnyen megsérülhet.

Az ebek számára kutyafuttató létesült – igaz, most a járvány miatt nem vehető igénybe –, és annak eszközei a közeljövőben várhatóan továbbiakkal bővülnek, hogy a kisebb testű négylábú kedvencek számára is legyenek használható elemek.

Védeni, óvni kell az értékeket

A CsabaPark az elkövetkező hónapokban számos elemmel bővül, és szinte minden korosztály számára aktív kikapcsolódást és szórakozást tud majd nyújtani. Ezért mindenki érdeke a CsabaPark elemeinek védelme és óvása, hogy azok hosszú időn keresztül képesek legyenek kiszolgálni minden szórakozni és pihenni vágyó igényeit – hangsúlyozták a városfejlesztési cégnél.

Reggeltől estig tart nyitva

A CsabaParkot a közelmúltban körbekerítették. Erre azért volt szükség, mert számos olyan attrakció épül – drótkötélpálya, mászópálya, síoktató- és hófánkpálya –, amelyek használata felügyeletet és odafigyelést igényel, valamint biztonsági felszereléseket kell majd viselni.

Nyitvatartási rendet is meghatároztak, és csak akkor lehet a CsabaParkban tartózkodni. A nyári időszakban, március 1-jétől október 31-ig 6 és 22 óra, a téli időszakban, november 1-jétől február 28-ig pedig 6 és 21 óra között látogatható a terület.

Alapelv volt, hogy a Degré utcát és Körte sort összekötő szakasz a nap legnagyobb részében használható legyen.

Nemcsak kerítés, hanem kamerarendszer is épült, hogy megelőzzék az illegális behatolásokat és az esetleges rongálásokat. Mindezek ellenére nap mint nap szembesül az üzemeltető kisebb-nagyobb rongálásokkal, azzal, hogy a tiltások ellenére a futópályát nem rendeltetésszerűen használják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában