kmnp

2021.02.10. 16:38

Biztonságosabb fészkekkel várják a hazatérő gólyákat

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. közreműködésével újabb gólyafészek került biztonságos magasítóra a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ezúttal Székkutason.

N. T.

Hamarosan újabb településeken is hasonló magasítókat helyeznek el, így tavasszal stabil, biztonságos fészek várja majd a hazatérő gólyákat – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

/Fotók: KMNP/

Székkutason, a Németh László utcában egy nem hagyományos villanyoszlopon tavaly megpróbálkozott egy gólyapár a fészeképítéssel. Ki is bélelték otthonukat, de mégsem kezdtek költésbe. A park munkatársai bíznak abban, hogy idén a pár visszatér és fiókákat is nevelnek majd.

– Ennek érdekében az áramszolgáltatóval együttműködve a fészket januárban fészekmagasítóra emeltük – írják.

Ahhoz, hogy a gólyákat a fészek elfoglalásában segítsék, természetes fészekalapot is készítettek, melyhez a lehető legtöbbet felhasználtunk az általuk összehordott, eredeti fészekanyagból (ágakból, rőzsékből).

Talán kevésbé köztudott, hogy a gólyáknál nem minden fészek szolgál költésre. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a párok az eredeti fészek közelében úgynevezett „váltófészket” is építenek. Amikor a kis gólyák már nagyok, akkor a felnőtt madarak az éjszakát itt tölthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában