Békés megye

2021.02.18. 11:27

Az elütött őzből nem főzhetünk pörköltet

Évente több száz őz hullik el az utakon Békés megyében, miután autóval ütközött, a számok alapján lényegében naponta történik ilyen baleset. Legutóbb éppen szerdán karambolozott egy autós őzzel Vésztő és Doboz között. Sokan nem tudják, de ez közúti balesetnek minősül, ezért feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mellettük pedig az illetékes vadásztársaság felé is jelezni kell az esetet.

Busi Ottó

Fotó: Shutterstock

Őzzel ütközött egy személyautó szerda kora reggel a Vésztő és Doboz közötti úton. A balesethez a békési önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet – tájékoztatott szerdán a katasztrófavédelem.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) alapján Békés megyében az előző vadászati szezonban 376 őz pusztult el miután ütközött egy gépjárművel.

Mindez azt jelenti, hogy az év minden egyes napján legalább egy ilyen baleset történik a Békés megyei utakon. Ez egyébként nem kevés más megyékkel összevetve, de ez abból is adódik, hogy Békésben van az ország legtöbb őze, nagyságrendileg 40 ezer példány.

Közúti balesetnek minősül, ha elgázolunk egy, az útra tévedt őzet /Illusztráció: Shutterstock/

Van olyan megye, ahol az összes rögzített eset – ahol többek közt a fácánnal, a mezei nyúllal, a vaddisznóval és a szarvassal történő karambolokat is beleszámították – nem tesz ki annyit, mint Békésben csak az őzzel való autóbalesetek száma, azok, ahol az állat is elpusztult. Megyénkben az OVA adatai szerint az előző vadászati idényben több mint 3500 vadon élő állat pusztult el, miután gépjárművel ütközött.

Zuberecz Tibor megyei fővadász elárulta:

megyénkben az őzön kívül jellemzően­ a fácánok és a mezei nyulak idéznek elő veszélyhelyzetet az utakon.

Elmondása szerint az ilyenfajta karambolok közúti balesetnek minősülnek, ezért bekövetkezésük esetén feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, a helyszínelés adatai pedig nagyban segíthetik a vitás kérdések eldöntését. A terület vadászatra jogosult szervezetének képviselőjét is tájékoztatni kell ilyenkor­. Ebben a tapasztalatok­ alapján a rendőrség segítséget ad a balesetben érintett autósnak.

Ha elénk ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés

A szakértők szerint a vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a fokozott óvatosság. Amennyiben egy állat szalad át az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, adjunk hangjelzést. Amennyiben az őz az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés.

– Egy vadelütésnél a vadászatra jogosult kára is tetemes lehet: egy őz vadgazdálkodási értéke 50 ezertől akár 600 ezer forintig is terjedhet, kortól és nemtől függően. Az élő vad az állam tulajdona, az elejtett vagy elhullott állat pedig az illetékes vadászatra jogosult tulajdonába kerül. Így az elütött vad elvitele jogszerűtlen – hívta fel a figyelmet Zuberecz Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában