kommunista diktatúra

2021.02.25. 11:46

A történelem egyik legsötétebb korszakának áldozataira emlékeztek Csabán

A február 25-ei, csütörtöki emléknapon fejet hajtott a kommunista diktatúrák áldozatainak emléke előtt Szarvas Péter polgármester, dr. Bacsa Vendel jegyző és dr. Kiss Gyula aljegyző a Szabadság téri emlékműnél.

L. B.

20210225 Békéscsaba A kommunizmus áldozataira emlékeztek a képen dr Bacsa Vendel jegyző Szarvas Péter polgármester dr Kiss Gyula aljegyző fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A kommunista diktatúra a történelem egyik legsötétebb korszaka volt, az egyik legsúlyosabb elnyomó rendszer, amely rengeteg áldozatot követelt világszerte: milliókat végeztek ki vagy nyomorítottak meg – mondta Szarvas Péter, kiemelve, fontos az emlékezés, és az emléknap egy jelzés, hogy nincs szüksége a világnak ilyen és ehhez hasonló rendszerekre. Hozzátette: 74 éve, 1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a kisgazdák főtitkárát – aki kiállt a kommunistákkal szemben –, majd koholt vádak alapján elítélték.

A kommunizmus áldozataira emlékezett dr. Bacsa Vendel jegyző, Szarvas Péter polgármester és dr. Kiss Gyula aljegyző /Fotó: Bencsik Ádám/

Az önkormányzat online módon, egy virtuális kiadvánnyal emlékezett meg a kommunista diktatúra áldozatairól, ismertetve benne az országos, valamint az 1956-os és azt követő békéscsabai eseményeket is: például 1971-ben avatták fel a Szabadság téren a Lenin-szobrot, amit 1990-ben döntöttek le. A korabeli képeket és történéseket a Munkácsy Mihály múzeum munkatársa, Forrainé Kovács Márta, valamint Ugrai Gábor történelemtanár, a városvédők és városszépítők elnöke állította össze, a fotókat pedig Vánsza Pál és a múzeum archívuma biztosította.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dr-erdodi-lajosra-emlekeztek-gyulan-3729919/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyomaendrodon-is-megemlekeztek-az-aldozatokrol-3730096/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában