Koronavírus Békésben

2021.02.11. 13:59

A járvány alatt sem égethetünk bárhol

Úgy volt, hogy év elejétől országszerte tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. Ezt azonban felülírták egy kormányrendelettel, amely úgy szól, hogy addig, amíg tart a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, lehet tüzet gyújtani – kivéve persze akkor, ha idő közben a települések visszavonták a korábbi jogszabályaikat, amelyek lehetőséget teremtettek az égetésre; vagy nem is volt ilyen regula.

Licska Balázs

Avarégetés

Fotó: AS

A veszélyhelyzet megszüntetéséig a települési önkormányzatok hatáskörébe tartozik az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok megállapítása

– erről szól az a kormányrendelet, amely tavaly év végén jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti: egyelőre nem lép hatályba az a rendelkezés, miszerint országszerte tilos tüzet gyújtani, és amennyiben a települések úgy döntenek, hogy lehet égetni, akkor lehet is.

Békéscsabán korábban úgy volt, hogy a falusias és kertvárosi övezetekben – vasárnap és munkaszüneti napok kivételével – a nyári időszámítás szerinti időszakban 10 és 20 óra között lehet égetni. Tavaly a városi közgyűlés azonban úgy döntött, hogy hatályon kívül helyezi ezt a rendelkezést, mivel országszerte tilossá válik a tűzgyújtás. Tehát hiába van veszélyhelyzet és hiába született meg a kormányrendelet, Békéscsabán immár nem lehet avart és kerti hulladékot égetni.

Kötegyánban, Mezőgyánban, Geszten és Újszalontán is hatályon kívül helyezték azt a helyi rendeletet, amely az avar és a kerti hulladék égetését szabályozta

– mondta dr. Nagy Sándor jegyző lapunk érdeklődésére.

Méhkeréken szintén hasonló módon jártak el – ismertette Szabó Ágnes jegyző. Kötegyánban tavaly még úgy volt, hogy az év bármely napján lehet égetni 7 és 19 óra között, Méhkeréken pedig minden nap 6 és 19 óra között volt erre lehetőség.

Sarkadon egyelőre nem vonták vissza a tűzgyújtásról szóló önkormányzati rendeletet – mondta dr. Pintér Magdolna jegyző. Mindez azt jelenti, hogy a helyi szabályoknak megfelelően addig, amíg tart a veszélyhelyzet, lehet avart és kerti hulladékot égetni.

A sarkadi regula szerint február 15. és április 30., valamint október 1. és november 30. között szabad tüzet gyújtani hétköznapokon és szombatonként 9 és 19 óra között, vasárnap és ünnepnapokon nincs erre mód.

Az Országgyűlés még tavaly nyáron fogadta el a vonatkozó törvény módosításáról szóló javaslatot, amellyel törölték azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok szabályozzák, mikor és hogyan lehet az adott településen avart, kerti hulladékot égetni.

A veszélyhelyzet végéig csak azokon a településeken lehet égetni, ahol eddig nem vonták vissza az ezt lehetővé tevő rendeletet. Békéscsabán jelenleg tilos az égetés, de Sarkadon szabad /Illusztráció: MW/

 

Az Agrárminisztériumnál korábban hírportálunknak elmondták:

ezzel országos hatályúvá vált idéntől az általános tilalom. Ezt módosították úgy, hogy amíg tart a veszélyhelyzet és az önkormányzat engedi, addig lehet égetni.

Márciusban viszik el legközelebb a zöldhulladékot

Békéscsabán legközelebb március 24-én, szerdán viszi el a keletkezett zöldhulladékot a szemétszállító cég – derült ki a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján közzétett ürítési naptárból. Hangsúlyozták: továbbra is működik az a gyűjtőpont a 47-es út melletti válogatómű bejáratánál, ahol munkanapokon 7 és 17 óra között le lehet pakolni a zöldhulladékot.

A zöldhulladékot egyébként érdemes komposztálni. Annak során lényegében termőfölddé alakíthatók a levágott fű mellett a falevelek, a gallyak, a nyesedékek, a faforgácsok és a faaprítékok is. A növények számára felvehető és hasznosítható tápanyagokat tartalmazó, magas humusztartalmú komposzt keletkezik, azzal pedig javítható a talaj szerkezete és minősége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában