korszerűsítés

2021.01.18. 13:55

Teljesen megújult a szarvasi Lengyel-palota

Kívül-belül megújult Szarvas emblematikus épülete, a város önkormányzatának otthont adó Lengyel-palota. Az év végén fejezték be az épület korszerűsítését, amelynek köszönhetően hosszú idő után újra korhűen pompázik, mindezt a modern kor kényelmével ötvözve.

Vásári Erzsébet

Nagyszerűen mutat Szarvas központjában a felújított Lengyel-palota a januári napsütésben

– írta egy korábbi posztjában Dankó Béla országgyűlési képviselő, aki egy fotót is közzétett a megújult épületről. Megtudtuk, a képviselő szívén viseli a település értékeinek megőrzését.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, a Lengyel-palota valamikor egy Lengyel nevű ügyvédé volt, akinek családja a Bolzák egyik oldalágához tartozott. Tudni kell, hogy az épület kapcsán egy régi, kívülről egészen dekoratív, belső tereiben és elrendezésében viszont egyszerűbb polgári házról volt szó. Vele szemben helyezkedett el az állat- és gabonavásártér, a mai Kossuth téren. Tulajdonosa egy idő után eladta, majd a Kisgazdapárt megvette, később pedig államosították. Pártbizottság és munkásőrség is volt itt, megkapta a Hazafias Népfront is.

Dankó Béla is büszkén osztotta meg közösségi oldalán az eredményt, amelyre mintegy 55 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a szarvasi önkormányzat /Fotó: Jenei Péter/

Ezután jött a rendszerváltás, és 1990-ben a város megörökölte a ház felét, a másik fele ekkor a magyar állam tulajdonát képezte. Idővel kapott belőle egy darabot az MSZP, illetve az SZDSZ is. Tulajdonosa tehát négy is volt, és sok minden működött benne, az önkormányzat részéről például a kertbarátok köre, a könyvtár és a zeneiskola is elhelyezkedett falai között.

Állapota sajnos jelentősen romlott ez idő alatt, leszakadt nagytermének födéme, beszakadt a padlóburkolat, nem volt bekötve a csatornába, így feláztak a falak, emellett ablakai is kitörtek.

A városvezető elárulta, 2000 tájékán a Kisgazdapárttól érkezett összegből óvták meg a tetejét, ebből cserélték ki a födémet. Ezt követően az önkormányzat megvette az állam tulajdonjogát, majd később a másik két tulajdonrészt is megvásárolta, illetve csereingatlant adott érte. Az épület egészének birtokában pedig annak teljes felújítását tűzték ki célul. Funkciója egy ideig kérdéses volt, végül a képviselő-testület helyezkedett el benne. Így már az összes járási-közigazgatási funkció egy helyen van Szarvason, a rendőrkapitányság, a járási hivatal és az önkormányzat is szinte egymás mellett található.

Visszatérve a Lengyel-palota felújítására Babák Mihály kifejtette, a belső terek renoválását, korszerűsítését saját forrásból készíttette el az önkormányzat, amit rövidesen követnie kellett a homlokzat helyreállításának is. Itt már egy energetikai pályázat jóvoltából valósultak meg a munkálatok, melyek során bevitték a termálvízfűtést, naperőművet létesítettek, illetve egy különleges hőszigetelő homlokzatfestést is kapott a külső fala javítása után.

Céljuk a teljes energetikai önállóság biztosítása

Tóth Sándor, a polgármesteri hivatal beruházási csoportjának tagja a felújítás részleteiről elárulta, az önkormányzat 55,23 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a két intézmény energetikai fejlesztését a Széchenyi 2020 program keretében valósította meg. A korszerűsítés eredményeként a Béke u. 1. és a „Plastolus” Kossuth u. 70–74. épületre napelemeket telepítettek, amelyek a két intézmény elektromosáram-szükségletének közel 98 százalékát biztosítják.

A Lengyel-palota külső homlokzatára hőszigetelő bevonat került.

A projekt rövid távú célja az épületek energia költségeinek csökkentése a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Hosszú távú cél az épületek teljes energetikai önellátásának biztosítása, amihez a jelen fejlesztés is hozzájárul a megújuló energiaforrások fokozottabb használatával. Az épületekre háztartási méretű kiserőmű fotovillamos rendszert telepítettek, a saját villamosenergia-igényének kielégítése céljából.

A Lengyel-palota energetikai korszerűsítése továbbá kiegészült a külső homlokzat felújításával, a sérült falrészek, lábazat, stukkók kijavításával. A felújított homlokzatot ultravékony, 2-5 mm vastagságú hőszigetelővel vonták be. A napelemeket egy budapesti kft. telepítette, közel 60 millió 200 ezer forintos vállalási áron. A homlokzat felújítását, hőszigetelését a szarvasi Integrál Építő Zrt. végezte közel 49 és fél millió forintból. Az önkormányzat a beruházáshoz 61 millió 759 ezer 328 forint saját forrást biztosított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában