galériával

2021.01.20. 20:27

Táblagépeket adott át a Hétkrajcár Egyesület Békésen

Tíz táblagépet adott át tehetséges, illetve rászoruló középiskolás diákoknak a békési Hétkrajcár Egyesület szerdán délután, a helyi polgármesteri hivatalban. Az egyesülettel azonos nevű Hétkrajcár Program éppen tízéves múltra tekint vissza a városban. A kezdeményezés egy évtizede azért indult, hogy hétvégenként is meleg étel jusson a nehéz helyzetben élő gyermekek asztalára. Később több területen is bővítették tevékenységüket a szervezők.

Papp Gábor

20210120 Békés Tabletet kaptak a rászoruló diákok a képen Izsó Gábor és Kálmán Tibor polgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A pályázati támogatás segítségével beszerzett tabletek átadása szerda délután öt órakor kezdődött a polgármesteri hivatalban. Izsó Gábor, az egyesület elnöke és Kenyeres-Zsebics Emőke titkár nyújtotta át az eszközöket. A tíz diák között tehetsége és szorgalma miatt Rózsavölgyi Szabina is átvehetett egy tabletet. Édesanyja, Rózsavölgyi Györgyné lapunknak elmondta, nagyon boldogok voltak, amikor megtudták, hogy Szabina is kap egy táblagépet.

– Lányunk a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum pénzügyi technikumába jár. Óriási büszkeség, hogy nagyon jól teljesít, sok dicséretet kap a mostani az online oktatás keretében is – árulta el az anyuka. – Számunkra a tablet fontos visszajelzés, nem mellesleg az eszköz segíthet a tanulásban is.

Izsó Gábor kérdésünkre elmondta, a program előzményei 2010-ig nyúlnak vissza.

A szerda délután megrendezett eseményen tíz táblagépet adtak át rászoruló, tehetséges diákoknak /Fotó: Bencsik Ádám/

– Akkoriban polgármesterként és képviselőként is sokat jártam a várost, és hétvégenként tapasztaltam, hogy sok gyermek, sok diák asztalára csak szerényebb hideg étel kerül szombaton és vasárnap – idézte vissza az előzményeket Izsó Gábor. – Hétköznaponként az oktatási intézményekben biztosított az étkezés, viszont a hétvégékre megoldást szerettünk volna találni.

A program kezdeményezője megkereste a helyi konyhákat, éttermeket, hogy önkéntes munkában megfőznék-e az ételeket, ha biztosítják az alapanyagokat.

Szinte mindenki azonnal az ötlet mellé állt.

Ezután elkezdődött a támogatók keresése, a képviselő-testület több tagja, magánszemélyek, vállalkozások, szervezetek egyaránt segítettek anyagilag. A „Hétkrajcár” 2011 január elején indult, és az akkor a Családért Alapítvány égisze alatt működő hétvégi gyermekélelmezési program a város életének fontos részévé vált.

Az alkalmakra békési óvodák és iskolák munkatársai, szociális szervezetek szakemberei, egyházak állítják össze a névsort. 2014 februártól a program már intézményesült formában, a Hétkrajcár Egyesület neve alatt működik. Az elnöki tisztséget öt éven keresztül Nagyné Hidvégi Mária töltötte be, majd tavaly májustól a program szülőatyja, Izsó Gábor vezeti elnökként az egyesületet.

Egy-egy alkalommal mintegy 150 adag, néha ennél több, évente pedig összesen 2500-3000 adag ételt osztanak ki. A karitatív tevékenységet mintegy nyolcvan önkéntes segíti. Az utóbbi években – hála az adományozóknak – az étkeztetés mellet tudtak segíteni több rászoruló gyermek gyógykezeltetésében, nyaraltatásban, tanszerellátásban. Karácsonykor 360 adag meleg ételt osztottak, illetve szegény sorsú gyerekeknek 5000 forint értékű ajándékokat adtak.

A tehetségek segítésére is figyelnek

Izsó Gábor emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt egy kuratóriumi ülésen merült fel annak a gondolata, hogy más irányokba is kiterjesszék a Hétkrajcár Egyesület tevékenységét.

– A rászorulók mellett olyan fiatalokat is szerettünk volna bevonni a programba, akik tehetségesek, szorgalmasak, és szükségük van valamilyen segítségre ahhoz, hogy még inkább előreléphessenek – fogalmazott. – A tabletek átadása is egyszerre szolgálta a két cél, a rászorulók és tehetséges diákok támogatását.

Az egyesület elnöke kitért arra, hogy szeretnék a támogatottakat és a családjaikat bevonni – természetesen ha majd a járványhelyzet megengedi – a város életébe, a közösségi programokba. – Ezen a téren van hová előrelépni, bár néhány eseményre voltak, akik eljöttek, de áttörést azért még nem sikerült elérnünk – tette hozzá az egyesület elnöke. – Ezt és természetesen a karitatív és tehetségeket segítő munkánkat is folytatjuk a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában