felbecsülhetetlen károk

2021.01.25. 17:14

Műalkotások váltak a lángok martalékává Békéscsabán

Egy hete égett ki Penyaska László Berényi úti otthonának hátsó része, ahol a 71 éves békéscsabai képzőművész műterme is volt, így értékes alkotások szintén a lángok martalékává váltak. Az idős férfi most barátjánál, Bereznai Miklósnál lakik, ő és családja igyekszik mindenben támogatni, főként abban, hogy rendbe hozzák a podsztyenás házat.

Licska Balázs

20210125 Tűz pusztított el az otthonát a képen Penyaska László képzőművész fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Egy hete csaptak fel a lángok a Berényi úti családi ház hátsó részében Békéscsabán. A katasztrófavédelem közlése szerint a város hivatásos tűzoltói két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet. Az épületet csak statikai és elektromos felülvizsgálat után lehet újra használni.

Penyaska László elmondta, amikor kutyájával kiment az udvarra, még semmi problémát nem tapasztalt. Alig néhány másodperc múlva viszont két pukkanást, dobbanást hallott, és azt tapasztalta, hogy lángok csapnak ki a kályhából, amiben szerinte egyébként semmi éghető nem volt. Próbálta menteni a menthetőt, és oltani a tüzet, miközben segítségért kiáltozott. Ezt meghallva a környékben közlekedők és a szomszédok értesítették a hatóságokat, a tűzoltók rövid idő alatt ki is értek.

Bereznai Miklós több mint huszonöt éve ápol barátságot Penyaska Lászlóval, a 71 éves békéscsabai képzőművésszel egy kiállításon ismerkedett meg. Elmondta, hogy

bár a tűz a ház hátsó részét érintette – ahol a műterem volt, a cserépkályha és egy kisebb lakrész –, az egész lakhatatlanná vált.

Szerinte a műteremben lévő festékek miatt gyorsan terjedhetett a tűz, és bizony alkotások, komoly eszmei értéket képviselő festmények, grafikák, kisplasztikák is a lángok martalékává váltak.

Penyaska László jó barátja, Bereznai Miklós mutatja, hogy milyen pusztítást végzett a tűz a Berényi úti házban /Fotó: Bencsik Ádám/

– Le a kalappal a tűzoltók előtt – folytatta a jó barát, aki szállást adott a károsultnak, és aki szerint a szakembereknek köszönhető, hogy a ház első részét sikerült megmenteni, mint ahogy a benne lévő alkotásokat is. Sőt, mutatott egy korommal festett állványt, úgy véli, egy kis javítgatás után azt szintén lehet majd használni.

Bereznai Miklós hozzátette, hétvégén sikerült ideiglenes jelleggel rendbe rakni az épület tetőszerkezetét, hogy az eddigi káron túl ne okozzon még további problémát a csapadékos időjárás. Nyitnak egy bankszámlát a tragédia, a tűzvész miatt igencsak megtört Penyaska Lászlónak, aminek számát majd közzéteszik az interneten, a közösségi portálon, számítva a felajánlásokra, szerinte 500 forint is nagy segítség lehet.

Penyaska László Berényi úti otthonának hátsó részében csaptak fel a lángok egy héttel ezelőtt /Fotó: Bencsik Ádám/

Többen jelentkeznek, hogy vásárolnának a képzőművész festményeiből, grafikáiból, így azokat is közszemlére tennék az internetes felületeken, a közösségi portálon – ebből szintén számítanak valamennyi forrásra. Emellett aukcióban egyaránt gondolkodnak.

A hosszabb távú tervek között szerepel, hogy tavasszal, nyáron, ahogy az időjárás és az összegyűlt pénz engedi, rendbe teszik az egyébként néprajzi szempontból különlegesnek mondható, 19. század végén épült podsztyenás házat. Úgy véli, mind Penyaska László életműve, mind a ház többet érdemel, amiben akár egy alkotóházat is létre lehetne hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában