Fényesi Tanyák Polgárőrség

2021.01.02. 06:55

Már az új év első napján is lovas szolgálatra indultak

Lovas kocsis járőrözéssel kezdték az új évet a békéscsabai Fényesi Tanyák Polgárőrség tagjai. Pénteken délután több mint négy órán keresztül járták a hozzájuk tartozó területet. Nógrádi Csilla, a szervezet elnöke és Bóna Marianna a jelenlétével már 2021 első napján is erősítette a helyiek biztonságérzetét, de mint megtudtuk, tevékenységüknek szerepük van az illegális hulladéklerakás és migráció megelőzésében is.

Papp Gábor

20210101 Békéscsaba Nográdi Csilla lovas polgárőr járja a Fényesi tanyavilágot Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A két polgárőr pénteken délután nem sokkal fél három után indult el, hogy szolgálatuk négy-öt órás ideje alatt a lehető legnagyobb távolságot járják be a fényesi tanyákon, a Lencsési lakótelep egyes részein és annak környéken. A kocsit ezúttal is Csilla lova, Tardis húzta, a hajtó szerepét természetesen gazdája töltötte be, míg Bóna Marianna segédhajtóként és polgárőrként segítette az akciót.

Fotók: Imre György

– Általában egy héten hat napot is kint vagyok területen, a Fényesi Tanyák Polgárőrség tagjai közül pedig nagyon gyakran velem tart valaki – árulta el lapunknak Nógrádi Csilla. Mint elmondta, a helyiek számítanak is rájuk. A visszajelzések alapján biztonságot ad a jelenlétük, de ennél sokkal többről is szó van.

– A beszélgetéseink alapján két dologtól tartanak elsősorban az itt élők. Az egyik a migránsok megjelenése. Még az előző évben az egyik szolgálaton kívüli polgárőrünk fedezett fel egy illegális migránsokból álló csoportot, amelynek tagjai egy üresen álló tanyában akarták meghúzni magukat – idézte fel a történteket. – Itt mindenki ismer mindenkit, rögtön feltűnik az idegen, ahogy az is, ha valaki nem a közeli Békéscsabáról érkezik ide kirándulni. Szerencsére tagtársunk jókor volt jó helyen. A rendőrség később ki is tüntette éberségéért. Az események azonban természetesen nyomot hagytak a lakosságban. A másik, inkább bosszantó jelenség, az illegális szemétlerakás. Általában hozzá tudunk járulni annak megakadályozásához, hogy tilosban tegyenek le ismeretlenek különböző hulladékokat.

Sajnos egy problémát viszont még nem oldottunk meg. Az egyik kedvenc útvonalam mellett, ami sárban, fagyban, hóban is járható, húzódik egy kis csatorna, egy kis kanális. A három közeli tanya lakóival együtt hosszabb ideje törekszünk arra, hogy kiszúrjuk, ki önt a vízbe visszatérő módon építési törmeléket. Eddig nem sikerült rajta kapnunk az illetőt, de bízom benne, hogy ami késik, nem múlik. A helyiek az egész városrészen szépen rendben tartják a környezetüket, adnak is arra, így különösen dühítő számukra, ami történik.

Csilla és Marianna az év első napján is figyeltek az említett veszélyekre, de emellett természetesen több tanyát, több házat is felkerestek, hogy boldog új esztendőt kívánjanak a lakóknak, és persze megtudakolják, hogy minden rendben van-e, nincs-e szükségük segítségre.

Nógrádi Csilla kiemelte, nagyon jó lakóközösség alakult ki, akik odafigyelnek egymásra.

– A lovas kocsira alvázvilágítást szereltem fel. Az emberek már messziről felismerik a színváltós „jármű” fényeinek közeledését, ahogy a szekér jellegzetes zörgését-csörgését is – tette hozzá a szervezet elnöke, aki elárulta, hogy idén is folytatni fogja, folytatni fogják a szinte napi gyakoriságú járőrözést.

A csergetésbe is bekapcsolódtak

Nógrádi Csilláék számára az óév utolsó napja sem telt unalmasan. Pécsi Krisztina dobozi lovas polgárőrrel közösen részt vettek a december 31-én, a békéscsabai városháza előtt tartott csergetésen. Mint mondta, bíznak abban, hogy idén újra a megszokott keretek között rendezhetik meg ezt a programot.

– A szűkebb keretek ellenére természetesnek tartottuk, hogy ott legyünk az eseményen. Sajnos a szilveszter esti, éjszakai közös járőrözést a nagy eső miatt nem tarthattuk meg, de ebben az évben újra nekifutunk – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában