Elek

2021.01.08. 19:59

Hiszik, hogy Zsigi járni fog majd

Az országos összefogásnak köszönhetően még ebben a hónapban megkezdődhet Radványi Zsigmond gyógykezelése. A közel kétéves csöppség egy igen ritka genetikai rendellenességgel született, ám állapota a szakemberek szerint rendszeres terápiával sokat javulhat. A szülei pedig remélik, hogy pár esztendő múlva fiuk járni fog.

Vágvölgyi Nóra

Zsigi édesanyja és a család többi tagjai is rendkívül hálás, hogy sokan összefogtak és hozzájárulnak a kisfiú felépüléséhez /Fotó: I. Gy./

Fotó: Imre György

Zsigmondnak egy jelenleg gyógyíthatatlan izombetegsége, úgynevezett multi-minicore miopátiája van, amely elsősorban a vázizomzatot érinti. Ez a kór annyira ritka, hogy hazánkban rajta kívül csak egy kislánynál merült fel a gyanú, hogy hasonló betegségben szenved.

– Az RYR1 génje hibás két helyen, ehhez a rendellenességhez kötik a central core, multimini core nevű betegségeket. Az izmok összehúzódásához és elernyedéséhez kalciumionokra van szükség, neki ez a kalciumcsatornája hibásan működik, ezért nagyon laza az izomzata – részletezte Evelin, Zsigi édesanyja. Vagyis a csöppnyi fiú bár mentálisan teljesen ép, a mozgásban le van maradva kortársaitól. És bár a betegségre jelenleg nincs gyógymód, rendszeres tornával sokat lehet javítani Zsigmond állapotán, melynek költsége minimum másfél millió forint évente.

Zsigi édesanyja és a család többi tagjai is rendkívül hálás, hogy sokan összefogtak és hozzájárulnak a kisfiú felépüléséhez /Fotó: I. Gy./

– Az elmúlt hónapokban számos felajánlás érkezett egy közösségi oldalon, ahol a Zsigi felépülése érdekében szervezett jótékonysági árveréseken meghirdetett tárgyakra, szolgáltatásokra lehetett licitálni. Többek között ajándékutalvány, kézműves termék, karácsonyi dekoráció, festmény, okosóra, gitár és torta is volt a felajánlások között – árulta el Kecskés Andrea, a gyűjtés egyik szervezője. Hozzátette, több elismert sportoló és híres ember is a jótékonysági kezdeményezés mellé állt.

– Bánhidi Bence kézilabdázó felajánlotta Zsigi javára az egyik mezét, valamint a MOL-Pick Szeged teljes csapata által aláírt labdát, melyeket végül egy békéscsabai házaspár vásárolt meg hétszázezer forintért. A névtelen támogatók először a Hírlapban olvastak Zsigiről, és már akkor eldöntötték, hogy segíteni fogják a kisfiú gyógyulását – árulta el Kecskés Andrea.

Az egész országot megmozgató gyűjtés nemrégiben zárult. Az önzetlen segítőknek hála pedig, alig három hónap alatt, több mint nyolc és fél millió forint gyűlt össze a kisfiú számláján.

– Óriási hála van bennünk, hiszen az emberek segítségével hamarosan elkezdődhet Zsigi kezelése. Január végén megyünk először Solymárra a Borsóházba. A rehabilitáció alatt minden hónapban egy-egy hetet fogunk itt tölteni. Az intenzív terápia mellett pedig itthonra is kapunk majd számos feladatot, valamint segédeszközt. Egy úgynevezett állítógéphez például már levették a méreteket, amit heteken belül megkapunk. Ezzel fogjuk megkezdeni a lábizmok és az ízületek terhelését. Segítségével lábra állítják Zsigit, először csak pár percre, majd fokozatosan növelik a benne töltött időt. És bár tudjuk, hogy hosszú út áll még előttünk, hisszük hogy három-négy év múlva akár önállóan járhat a fiunk – ecsetelte reménnyel telve az édesanya.

Több tízezer kilométert teljesítettek

Radványi Zsigmond gyógyulását segítve ősszel az elekiek országos kezdeményezést szerveztek. A Gyűjtsünk össze egymillió kilométert Zsigmondért elnevezésű felhívást november elején tették közzé. A résztvevők december 24-ig gyűjthették a kilométereket, hogy a végén az elismerő online oklevél mellett a mozgás és a segítés öröme is a jutalmuk legyen.

– Végül több mint hatvanötezer kilométer gyűlt össze. A nevezők között voltak, akik csak pár száz méterrel regisztráltak, de olyanok is akadtak, akik az akció kezdetétől fogva folyamatosan töltöttek fel kilométereket. A Zártszelvény Sportegyesület tagjai például ezer kilométeren felül futottak, illetve az Eleki Román Általános Iskola 6. és 8. osztályos tanulói minden testnevelésórán Zsigiért futottak – avatott be minket Kecskés Andrea.

Egyúttal kiemelte, tavasszal – amennyiben enyhülnek a korlátozások – szeretnének további jótékonysági programokat szervezni. – Hiszen ezek az alkalmak még jobban összekovácsolnak minket – fogalmazott a szervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában