Visszakapott iparűzési adó

2021.01.22. 06:57

Hatalmas kő esett le az önkormányzatok szívéről

Üdvözölték az érintett Békés megyei városok és községek a kormány döntését, amely szerint a 25 ezer lélekszám alatti települések megigényelhetik támogatásként a kieső iparűzési adóbevétel összegét. Mindenhol nagyon fontos lépésnek tartják a gazdálkodás szempontjából a támogatást.

Licska Balázs - Papp Gábor

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a 25 ezer fő alatti települések a kieső iparűzési adónak megfelelő mértékű támogatást kaphatnak – számolt be a hírről a Magyar Nemzet. Az indoklás szerint ez a kiesés jelentős hiányt okoz a települési önkormányzatoknak, amelyekre a járványhelyzet miatt még több feladat és hozzá kapcsolódó kiadás hárul. Mint ismert, a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adóját idén a felére csökkentette a kormány, miután a kkv-k foglalkoztatják a legtöbb dolgozót, és a járvány idején a kisvállalkozások a legsérülékenyebbek.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere elmondta,

a kieső iparűzési adó igénylésének lehetősége, a támogatás óriási segítséget jelent az állam részéről.

– Az életben maradást jelenti számunkra, hiszen az egyéb kieső bevételek már egyébként is komoly feladat és kihívás elé állítják az önkormányzatot, számos intézményünk zárva tart, onnan nem érkeznek bevételek, de fenntartásuk természetesen költségekkel jár – fogalmazott a városvezető, aki fontosnak nevezte, hogy nettó finanszírozás keretében kapják majd meg az összeget júniusban, illetve októberben.

A 25 ezer lélekszám alatti települések megigényelhetik támogatásként a kieső iparűzési adóbevétel összegét /Illusztráció: BMH/

– Így nem a lehetetlent kell megoldani, túlélhető lesz a költségvetésünk, bár természetesen nagyon szoros és szigorú gazdálkodást kell folytatnunk. Intézményeinktől is azt kértem, hogy tekintsék át a kiadásaikat. Ahogy 2020-ban, úgy 2021-ben is mindent kétszer meg kell gondolni. Persze, még több a nyitott kérdés, például a minimálbér emelése is ilyen, ami megoldandó feladatot jelenthet számunkra – hangsúlyozta Kálmán Tibor.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere is fontos és jó hírnek nevezte a rendeletet. Mint mondta, miután

júniusban és októberben kapják majd meg a támogatást,

így az első félévben nagyon visszafogottan tervezik a kiadásokat. Saját forrásból sem új beruházást, sem önerőből megvalósuló felújítást nem terveznek erre a hat hónapra, amelyek viszont már elkezdődtek, azokat természetesen folytatják és befejezik, legyen szó pályázati vagy saját erős projektekről. Az önkormányzat emellett már csak a járványhelyzet miatt is visszafogta a nagyrendezvényeket. Egyelőre ilyen programokra nem különítettek el forrásokat. Az intézményeket felkérték, hogy költségvetésük tervezésekor szintén a takarékosságot helyezzék előtérbe Ebben a polgármesteri hivatal az élen jár, már végrehajtottak több átszervezést is.

– A költségvetést visszafogottan tervezzük, hiszen, a járványhelyzettel összefüggő kiesések is nehezítik a helyzetet, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni egész évben a likviditás megtartására – tette hozzá Siklósi István.

Sarkadon elkezdték az idei költségvetés összeállítását,

és erre az évre 160 millió forintos iparűzési adóbevételt terveztek. Ha a gépjárműadó 40 százaléka is maradt volna az önkormányzatnál, az pluszban 20 millió forintot jelentett volna – mondta dr. Mokán István polgármester. Mivel kiesett volna az iparűzési adóbevétel fele, valamint teljes egészében az államot illeti meg a gépjárműadó, ez összességében 100 millió forintot mínuszt okozhatna Sarkadon.

Hozzátette, a működési költségvetés készítésekor minden évben azzal szembesülnek, hogy a bevételi lehetőségek és a tervezett kiadási igények nincsenek összhangban, 100 millió forint a különbség, amely miatt alaposan meg kell húzni a nadrágszíjat, takarékosságra kell törekedni. Ha ehhez a 100-hoz jött volna most teljes mértékben a 100 millió forintos mínusz, az beláthatatlan következményekkel járt volna.

– Ezt a problémát ismerte fel a kormány – mondta dr. Mokán István, aki üdvözli a kormány döntését, hogy a 25 ezer lélekszám alatti települések megigényelhetik támogatásként a kieső iparűzési adóbevétel összegét,

így fellélegezhetnek az önkormányzatok.

Csak a gépjárműadó kapcsán kieső, Sarkad esetében 20 millió forintos mínuszra kell megoldást találni. A városvezető hangsúlyozta azt is: helyes döntés, hogy a kormány az iparűzési adó felezésével segíti a vállalkozásokat.

Zsadányban is örömmel fogadták a rendeletet

Zsadányban 2019-ben 32 millió forint, tavaly 23 millió forint volt az iparűzési adóból befolyó bevétel – ismertette Dudás Árpád polgármester, hozzátéve, szerinte egyelőre kérdés, hogy melyik összeg felét, azaz a 16 vagy a 11,5 millió forintot érdemes támogatásként megigényelni. Elmondta, a gépjárműadó évente 6 millió forintot tesz ki a településen, amelyből a koronavírus-járvány előtt 40 százalék, azaz 2,4 millió forint maradt az önkormányzatnál – ezzel idén sem számolhatnak.

Dudás Árpád kiemelte, örömteli, hogy a jelenlegi kormány segíti az önkormányzatokat, hogy kompenzálja a kieső iparűzési adóbevételt, mert így minimális lesz a megoldásra váró mínusz. A polgármester hozzáfűzte, az sokkal nagyobb érvágást jelentett, amikor 15 éve a baloldali kormány eltörölte a földbérleti díjak után fizetendő adót, amennyiben a földet legalább öt évre adták bérbe – hiszen ez a rendelkezés Zsadány esetében évente 30-40 millió forintos bevételkiesést okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában