Békés megye

2021.01.23. 06:57

Drága és olcsó utcák: tízszeres különbség az árakban

A megye legdrágább és legolcsóbb utcáin, illetve településein több mint tízszeres különbség lehet az ingatlanárakban. A legmagasabb árú ingatlanok két településen találhatóak: a top tízes listára Békéscsabán és Gyulán kívül más település nem fért fel. Van, ahol 400 ezer forintot is elkérnek egy-egy lakás négyzetméteréért.

Busi Ottó

20210119 Békéscsaba Békéscsaba legdrágább utcája a Szabó Dezső utca. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Továbbra is masszív fölényben voltak 2019-ben a megyeszékhely lakásai az eladási négyzetméterárak alapján felállított tavalyelőtti megyei ranglistán – derül ki az Ingatlan.com hivatalos, KSH Ingatlanadattárán alapuló összeállításából. Az elemzésből kiderül, hogy a legolcsóbb és legdrágább lokációk ingatlanárai között több mint tízszeres volt a különbség, ami a jelenlegi kínálati piacon még tovább nőtt. Egy négyzetméterre vetítve idén januárban már közel hússzor annyit kértek az Ingatlan.com-on hirdető tulajdonosok és ingatlanközvetítők a legdrágább utcában található lakásokért, mint a legolcsóbb utca házaiért.

Csakúgy, mint egy évvel korábban, most is új bajnoka van az árversenynek:

a gyulai Kossuth Lajos utca a város és egyben Békés megye legdrágább része, az itt lévő lakásokért 370 ezer forintos négyzetméterárat fizettek a vevők. A megyeszékhelyen található Kinizsi utca szerezte meg a második helyet, a harmadikat pedig a Csányi utca, előbbi 369 ezres, míg utóbbi 340 ezres négyzetméterárral zárta a tavalyelőtti évet. A megyében egyébként Békéscsaba és Gyula a favorit: a két város mellett más település nem jutott be a legdrágább top tízes listába a négyzetméterárak alapján.

A békéscsabai Szabó Dezső utcában 400 ezer forintos kínálati négyzetméterárral lehet kalkulálni /Fotók: Bencsik Ádám/

A megyei lista másik végén Zsadány, Sarkad és meglepő módon Gyula áll. Ezeken a településeken 27-29 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakóingatlant vásárolni 2019-ben. A fürdővárosban a Dobay utcában juthattak közel harmincezer forintos, átlagos négyzetméteráron ingatlanhoz az otthonkeresők.

Az Ingatlan.com a több ezer megyei eladó ingatlan hirdetése alapján azt is rangsorolta, hogy idén január első felében melyek voltak a legdrágább és legolcsóbb utcák.

Az élen meglepő módon egy békésszentandrási utca áll,

itt négyzetméterenként 870 ezer forintot kérnek az eladó házakért. Mindebben szerepet játszott, hogy a település Gödrök köze részén egy hat éve épült, 13 méteres vízparttal rendelkező, örökpanorámás nyaralót hirdettek meg 112 millió forintos áron. Ezt leszámítva az idei top tízes listába csak békéscsabai és gyulai utcák kerültek be. Az ezüstérmes a csabai Szabó Dezső utca lett 400 ezer forintos kínálati négyzetméterárral. A harmadik helyen szintén a megyeszékhelyen található Penza-lakótelep végzett, 328 ezer forintos négyzetméterárral. A negyedik helyre a gyulai Vásárhelyi Pál utca került: itt 322 ezer forintos átlagos négyzetméterárak vannak.

Az összeállításból továbbá kiderült, hogy Békés megye és egyben az ország jelenleg legolcsóbb közterülete Eleken van,

ahol az Arany János utcai ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan 25 ezer forintot kérnek. A legkedvezőbb árú utcák további dobogósai 48, illetve 53 ezer forintos kínálati négyzetméterárral a sarkadi Lehel utca és a mezőkovácsházi Mikes Kelemen utca lett.

Nem olcsó a kiadó lakás sem

Az Ingatlan.com egy másik elemzése arra is rámutat, hogy miként alakultak a lakáskiadások. A megyében számottevő bérleti piaccal rendelkező Békéscsabán az átlagos lakásbérleti díjak januárban 78 ezer forint körül alakultak. Egy évvel ezelőtt még ötezer forinttal kedvezőbb áron lehetett bérelni: akkor 73 ezer forintba került egy kiadó ingatlan átlagos havidíja. A fővárosban ehhez képest éppen ellenkező folyamat zajlott: ott jelenleg 130 ezer forint az átlagos bérlet, szemben a tavalyi 160 ezer forintos átlaggal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában