kézművesség

2021.01.21. 19:59

A világ különleges fáival dolgozik az orosházi ékszerkészítő

Az orosházi Balogh Norbertre olvasónk hívta fel a figyelmünket. A fiatalember fából készült ékszerei, használati tárgyai az egyediséget, a különlegességet képviselik. Ennek is köszönheti, hogy 2020-ban a Junior Expo egyik különdíjasa lett. Több mint 11 ezer követője naponta rácsodálkozhat, mire képes Norbert, ha becsukja műhelyének ajtaját, kizárja a külvilág zaját, a rohanó, kapkodó világot. Ő ott, így képes egyedien művészit alkotni.

Csete Ilona

Kézműves fa ékszerek készítőjeként egyre többen megismerik Balogh Norbert alkotásait, amelyek az ásványok ragyogásával vagy éppen letisztult egyszerűségükkel hívják fel magukra a figyelmet. Legyen az medál, gyűrű, hajtű, toll vagy levélbontó. Az orosházi fiatalember akár egy ecetfából, sárgabarack- vagy diófából, netán az esőerdőkben, Amazóniában, Indiában, Afrikában honos faritkaságokból képes kézi megmunkálással egyedi, különleges alkotásokat létrehozni.

Balogh Norbert műhelyében jártunk, ahol valóban végtelenné válik az idő, a fafajták, az ásványok eredeti szépsége ragyogja be a egyszerű környezetet. Az ékszerek nagy odafigyeléssel, gondosan válogatott minőségű alapanyagokból készülnek.

Balogh Norbert ásványokkal kombinálja ékszereit, egyedi alkotások születnek keze nyomán

– A felhasznált alapanyagok a világ különböző országaiból származnak – mutatta a ritkaságokat s közben róluk mesélt. Mintha egy természetfilm ismeretterjesztő narrátora sorolta volna a tudnivalókat. Norbert jó ismerője, értője a fának. Nem titkolt szándéka minél többekkel megosztani ezt a látványt ékszerek formájában.

– Amikor ezt elhatároztam, rájöttem, ékszerekként tudom eljuttatni az egzotikus fafajokat legegyszerűbben az emberekhez. A fa örök. Csak akkor megy tönkre, ha nem használják rendeltetésszerűen.

Szeretném, ha erre a természet adta szépségre egyre többen felfigyelnének.

Ugyanakkor ez az alapanyag kiváló azoknak, akik az eleganciát, az egyediséget kedvelik, de fémallergiájuk miatt hagyományos ékszereket nem viselhetnek – mesélt alapanyag-választásáról Norbert, aki megmutatta az első, általa készített gyűrűt.

– Ez emlékeztet arra, néhány éve honnan indultam, s ma hol tartok. Magam is látom, mennyit fejlődtem, milyen formavilágot, stílust képviselek, s merre haladok. Arra törekszem, hogy minden, amit kiadok a kezeim közül, az művészi és értékálló legyen.

Több mint negyven – a világ különböző országaiból származó – fafajtával dolgozik a fiatalember.

Művészetének az ad egyediséget, hogy a fa ékszereket ásványokkal kombinálva tervezi és teszi egyedi alkotásokká: – Az ásványok világa külön életforma, spirituális világ, ez is az én világom – tette hozzá mosolyogva, miközben megmutatta a pirit (bolondok aranyának is nevezik) és az ametiszt ragyogását egy ébenfa medálba foglalva. Megértettük, hogy bizonyos ékszereket sosem ad el – páratlan és egyedi a látvány és a természet alkotta harmónia Norbert kézügyességének, technikai hozzáértésének köszönhetően.

Balogh Norbert 2020 Junior Expo különdíjasa volt. Fiatal vállalkozók mutatkozhattak be Egerben tevékenységükkel, megismertethették vállalkozásukat.

– Kezdő és már befutott vállalkozások között én most szerepeltem először. Számos szempont alapján értékelték a résztvevőket.

Én azok közé tartozom, akik az életbe egy üres táskával indultak el.

Amit belefektettem, az a hitem, az önképzés, az alázatos kitartásom, szorgalmam és a művészet iránti tiszteletem. A zsűri sok más (motiváció, egyediség, jövőkép, marketing) szempontja alapján értékelte és pontozta a résztvevőket. Ez is újabb lendületet adott a munkámhoz.

Sorakoznak a fakülönlegességek: amarantfa, cocobolo, ébenfa, juhar, mahagóni… És a kézművesség (a tervezéstől a megvalósításig) kicsiny szerszámai, amelyek között akad pár régi darab is.

– Ez egy angliai antikkereskedésből származó speciális fűrész. Ezek pedig egy idős aranyművesmester régi szerszámai. Nagy becsben tartom mindegyiket, mert múltjuk és történetük van. Kis műhelyemben történetük íródik tovább alkotás közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában