új célok

2020.12.30. 11:01

Sikeres évet zárt a csabai turisztikai egyesület

A kedvezőtlen helyzet ellenére is eredményes évet tudhat maga mögött a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, bár a helyi szolgáltatók is megérezték a koronavírus-járvány negatív hatásait – nyilatkozta Opauszki Zoltán, az egyesület elnöke, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka.

L. B.

20200827 Békéscsaba Közgyűlést tartott a Békéscsabai Turisztikai Egyesület a Csabai Rendezvénypajtában. Képen: Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Békéscsaba turizmusának stratégiai tervezése miatt fontos volt, hogy feltárják a szolgáltatók véleményét, problémáit, és ezekre reagálva tegyenek lépéseket a város idegenforgalmi lehetőségeinek növelése érdekében. Hogy fellendítsék a turisztikai életet, hogy hatékonyabb legyen a munka, együttműködési megállapodásokat kötöttek a szektorban érdekelt civil szervezetekkel.

Mivel a megyeszékhely egyik legjelentősebb turisztikai terméke a gasztronómia, a helyi gasztronómia megújítását is célul tűzték ki. Amellett, hogy feltérképezték a helyi értékeket, szoros kapcsolatot alakítottak ki a Békés megyei kötődésű, az év séfjének is megválasztott Barna Ádámmal, aki az összegyűjtött helyi receptekből ötfogásos menüsort állított össze, azt el is készítette – ez a receptsor az éttermi kínálat részét képezheti majd.

Megújították a város turisztikai honlapját, konferenciát szerveztek, a Csabai Farsang ideje alatt, valamint az elmaradt Csabai Kolbászfesztivál miatt keletkező űrt betöltve komplex csomagot állítottak össze a városba érkező turisták számára.

Opauszki Zoltán elnök hangsúlyozta, a megduplázták az egyesület tagjainak számát /Fotó: Bencsik Ádám/

Az elnök kiemelte, az egyesület tagjainak száma kétszeresére nőtt: a tagság 27 szolgáltatóval bővült, a jelenlegi taglétszám 54. A pályázatokon is sikeresek voltak, 4 millió forintot nyertek a Csabai receptfüzet megjelentetésére, valamint jövő év elején csaknem 20 millió forintból megújulhat a Szent István téren lévő Tourinform-iroda belső tere.

Folyamatosan dolgoztak azon az év folyamán, hogy Gyula és Békéscsaba közösen erősítse a térség turisztikáját.

Ősszel jelent meg az a kormányrendelet, amelynek alapján Békéscsaba a Gyula és térsége elnevezéssel meghatározott turisztikai terület tagja lett.

Az év elején döntött arról a két város, hogy létrehozzák a Gyula-Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetséget, amit októberben jegyeztek be. Hét munkabizottságot állítottak fel, illetve a két város turisztikai szakemberei, szolgáltatói – hogy jobban megismerjék egymást, lássák az együttműködés lehetséges formáit – műhelymunkák, valamint tanulmányutak során találkoztak és közösen dolgoztak.

Opauszki Zoltán elmondta, volt egy úgynevezett GINOP-os pályázat is, amely a Gyula-Békéscsaba turisztikai térség fejlesztését tűzte ki célul. Tanulmányok készültek, ezeket is ismertetnék azon a konferencián, ami az idei év végéről jövő év tavaszára csúszik a járvány miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában