helytörténet

2020.12.03. 13:59

Rendhagyó térkép készült Békésről

A békési önkormányzat régi terveként karácsonyra megjelenik Ferenczi Sándor helytörténet-kutató saját kezével készített térképe, amely dísztokban vásárolható meg.

Papp Gábor

20201202 Békés Mucsi András térképet készített Békésről a képen Mucsi András fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Mucsi András szerkesztő elmondta, Ferenczi Sándor hatalmas tudása és életműve egy kis szeletét adja közre Békés helytörténeti térképével, amelynek egy példánya a készítő otthonában van, a másikat a múzeum őrzi.

Az eredetiről Pusztai Gábor Máté békési fotós készített digitális anyagot, amelyet nyomdai eljárással sokszorosítanak.

A térképet a szerző negyven éve készítette, és szerepel rajta több érdekes adat, amelyet kevesen tudnak.

Ábrázolja a város belterületének növekedését korok szerint, másrészt a régi temetőket, a városban levő kunhalmokat, patakokat, folyómedreket. Megkereshetjük a régi malmok, szélmalmok helyét, a régi csárdákat, vendéglőket, főbb közlekedési utakat.

Mivel a térkép negyven éve készült, ne lepődjünk meg, hogy több utcát nem találnak majd meg, hiszen akkor például az Epreskertben még kertek voltak.

Mucsi András: fontos értékeink megőrzése /Fotó: Bencsik Ádám/

A térkép hátoldalán Ferenczi Sándor ajánlása és Mucsi András történész rövid magyarázatai olvashatók. Ferenczi Sándor nyugdíjas tisztviselő, a békési önkormányzat egykori munkatársa elmondta: sokrétű anyag és tudás halmozódott fel benne a város múltjával, épített és szellemi örökségével kapcsolatban, ezeket részben újságcikkek formájában is közreadta.

Azt gondolta, az emberek jobban értékelnek egy térképet, mert az alapján könnyebben azonosítani tudják, hogy az egykori objektum hol keresendő.

Egyetlen térkép volt akkor otthon, ezen kezdett el dolgozni.

A rajzokhoz jelmagyarázatot is csatolt. A térképről készített egy másolatot is, azt a városi múzeumnak adományozta. Elárulta, van olyan térképsorozata is, amely a város területének növekedését ábrázolja. Ennek számítógépes megszerkesztése lenne még régi vágya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában