Szabó Pál

2020.12.06. 11:29

Ötven éve állították meg a biharugrai író kakukkos óráját

Ötven éve hunyt el a népi irodalmi mozgalom egyik legjelentősebb formátuma, a kétszeres Kossuth-díjas Szabó Pál. Hírportálunk Biharugrán, a ma emlékházként működő otthonában járt: az íróasztalon ott az írógép, a rádió és az elengedhetetlen családi Biblia, a falakon ott csüngenek a családi fényképek és a pályatársakról készült fotók, valamint az a kakukkos óra, ami a budai villából került Biharugrára, és a legenda szerint akkor állították meg, amikor Szabó Pál elhunyt.

Licska Balázs

20201123 Biharugra Ötven éve hunyt el Szabó Pál író, politikus. Képen:az emlékházban Szoboszlai Zoltán, a gyülekezet presbitere mesélt Szabó Pálról Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

– Itt, ezen falak között születtek a legjelentősebb művei, és ha nem is mindet itt írta meg, de mindig ide tért vissza tisztázni azokat, amikor sajtó alá rendezte, mielőtt megjelentette. A szülőháza tehát nemcsak otthon, hanem alkotóműhely is volt egyben

– mondta Szoboszlai Zoltán, az emlékház gondnoka.

Szoboszlai Zoltán mesélt az emlékházban Szabó Pál pályafutásáról, jelentőségéről /A szerző felvétele/

Az ablakokkal teli helyiségben ott van most is Szabó Pál íróasztala, azon pedig szinte minden ugyanott, ahol ötven éve. Ott van az írógép, amivel papírra vetette gondolatait, a rádió, amit előszeretettel hallgatott, valamint az a vaskos családi Biblia is, amiből a család fontos eseményei nyomon követhetők az 1850-es évektől.

A falon pedig ott csüng most is az a kakukkos óra, amely háromnegyed 10-et mutat, és amit a legenda szerint akkor állítottak meg, amikor Szabó Pál elhunyt.

A népi irodalmi mozgalom egyik legjelentősebb formátuma 1893-ban Biharugrán született, és Szoboszlai Zoltán szerint a munkásságának az a legnagyobb értéke, hogy főhőseit, például Góz Jóskát, Juhos Marikát vagy Katica Kovácsot a helyi emberekről mintázta, a történeteit szülőhelyéből merítette. Jól ismerte a bihari embereket és az élethez való hozzáállásukat, mivel közülük való volt.

Egyszerű, nincstelen zsellércsaládba született, és csupán hat elemit végzett, majd kitanulta a kőművesszakmát és abból is élt, egészen 37 éves koráig. Autodidakta módon, önerőből képezte magát. Első írása 1927-ben jelent meg a Körösvidék című lapban „egy ugrai polgár” aláírással és Írógép Biharugrán címmel, amelyben a községházán uralkodó állapotok ellen tett panaszt.

Az Emberek című regénye hozta meg számára az átütő sikert, Móricz Zsigmond a Nyugatban azzal köszöntötte, hogy „Új nagy írót küldött a falu”, és további novellák írására biztatta. Szabó Pál pedig újabb és újabb regényeket rakott le a kiadók asztalára, közben olyan lapokat szerkesztett, mint a Komádi és Vidéke, a Kelet Népe, a Szabad Szó.

Az 1930-as években elkezdődött az írói mellett a politikai pályafutása is. Szervezte és vezette a Független Kisgazdapártot, majd csalódott és kilépett, hogy aztán megalapítsa és a második világháború végéig elnökként irányítsa a Nemzeti Parasztpártot. Bár a harmincas évek végén egy évre Budapestre költözött, de akkor ott úgy érezte, hogy csak ki- és felhasználták, ezért visszatért Biharugrára. Itt csak az alkotásra összpontosított, és ekkor, 1942-ben és 1943-ban írta meg élete fő művét, a két világháború közötti magyar paraszti élet körképét.

A „Lakodalom-Keresztelő-Bölcső” trilógiából később, 1948-ban némi átdolgozás után rendeztek filmet Talpalatnyi föld címmel. A második világégés végén visszatért a fővárosba, majd ismét hazaköltözött, hogy nem sokkal később újra Budapestre vegye az irányt, és 1946-tól 1970-ig ott élt. Közel negyed évszázadon át országgyűlési képviselő is volt, egészen haláláig.

Szabó Pál hatvanadik születésnapján látott neki többkötetes önéletírásának, amelynek Nyugtalan élet az összefoglaló címe: négy kötet jelent meg 1954 és 1958 között, az ötödik pedig 1968-ban. Bár a szakemberek szerint a „Lakodalom-Keresztelő-Bölcső” trilógiával ért fel a csúcsra, a második világháború utáni időszakból igen jelentősnek mondható az 1962-ben megjelent „Ahogy lehet”.

Biharugrát tekintette igazi otthonának

„Ugra az én igazi otthonom. Szentül hiszem, aki egyszer megkóstolja Biharország kenyerét, borát, nem vágyik el innét aztán” – így vallott Szabó Pál Budapesten. Közelgő halálát érezve így fogalmazott: „… Ugrán temessetek el… Arccal keletnek, s lábbal a lemenő napnak.”

Makra Tibor polgármester lapunknak elmondta, Biharugrán őrzik Szabó Pál emlékét. Róla nevezték el a könyvtárat, amely előtt helyet kapott a mellszobra is, valamint már esztendők óta rendeznek a tiszteletére irodalmi és prózamondó versenyt a kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában