karácsonyi számok

2020.12.23. 11:13

Mutatjuk, miről írtunk régen karácsonykor

Idén a karácsony kicsit más, mint korábban, de talán egyik évben sem volt ugyanolyan. Megnéztük, hogy mikről írtak régen a Békés Megyei Hírlap, és elődje, a Békés Megyei Népújság hasábjain karácsony közeledtével és a karácsonyi számokban.

Békés Megyei Hírlap, 1999. december (54. évfolyam, 280-305. szám)

Először 1958-ig megyünk vissza. December 6-án az egyik újságíró egy körképet csinált a városban. Ahogy a címben is fogalmaz, üzletről-üzletre járta be a várost, hogy utánajárjon, minek van trendje. Megtudhatjuk, hogy a korcsolyát nagyon sokan keresték a sportszerboltban, a ruhaboltokban pedig 50 százalékos árengedménnyel adták a ruhákat. Érdemes vetni egy pillantást a cikkre, hogy megtudjuk, miket kerestek anno, az 50-es években az óra- és ékszerboltban, valamint, hogy a gyerekek milyen játékokra vágytak.

December 24-én, a címlapon szinte semmi nem utalt arra, hogy közeleg a szenteste, de a belső oldalakon természetesen egyre több helyen tűntek fel a karácsonnyal és az új évvel kapcsolatos cikkek. A legszembetűnőbb jele ennek a 6. oldalon volt.

A december 25-i szám ugyanebből az évből egy jegyzettel indított a címlapon és a jobb felső sarokban látszik, hogy karácsonyi díszbe öltözött a Népújság.

Ugorjunk előre 13 évet! A karácsony természetes velejárója a hatalmas ünnepi lakoma, és ez nem volt másképpen 1971-ben. A Békés Megyei Népújság december 12-i számában felhívja a figyelmet, hogy bár nagy a kísértés az év végi lakomákon, a betegeknek érdemes odafigyelni, hogy mit esznek, mielőtt elrontják a gyomrukat és a családi összejövetelt is. Ezen kívül, az oldal alján házilag készült ajándékötletet is adott az újság.

Az 1971 december 25-i címlap ismét egy nagyobb jegyzettel indított, majd a mellette lévő cikkből kiderült, hogy abban az évben hatalmas igény volt a bundára, amiből két hét alatt nem kevesebb mint 700 darab fogyott el az áruházban.

Ismét haladjunk előre az időben, ezúttal 18 évet. 1989. december 7-én egy piacles beszámolójáról olvashattunk. Ekkor talán még nem is gondolták azok, akik forgatták az újságot, hogy kicsivel több mint egy hét múlva forradalom veszi kezdetét Romániában, ami a karácsonyi számra is rányomja a bélyegét.

1989. december 15-én összeomlott a Ceausescu-diktatúra. Érthető módon a december 23-i lapszám egész címlapja erről szólt. Talán ha a jobb felső sarokban lévő két gyertya nem árulkodott róla, nem is tudták volna az emberek, hogy csupán egy nap választ el a szentestétől.

Végezetül lessünk bele az előző évszázad utolsó karácsonyi számaiba.

Ebben az évben még a kertész tanácsát is kikértük karácsonyfa-ügyben, illetve egy olvasó által beküldött vers is helyet kapott az újságban.

1999. december 24-én hangulatos téli táj fogadott minket a címlapon, alatta a Békés Megyei Hírlap egykori főszerkesztőjének, Árpási Zoltánnak a gondolatait olvashattuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában