Galériával

2020.12.06. 06:59

Lovas polgárőrök mikulásoztak a megyében

Pénteken este Dobozon, szombat délután és az esti órákban Békéscsabán tartottak Mikulásozást a Békéscsabai Fényesi Tanyák Polgárőrség és a Dobozi Polgárőrség lovas polgárőrei. A kis csapat legfőbb célja az volt, hogy egy kis mosolyt csaljanak a gyerekek és a felnőttek arcára ebben a nehéz helyzetben is.

Papp Gábor

20201205 Békéscsaba Lovas polgárőr Mikulás járja Békéscsaba tanyavilágát Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A polgárőrökkel Békéscsabán, a Dobos István utcában futottunk össze szombaton három óra után, ahol a Mikulás éppen iker fiúknak adott át szaloncukrot az ünnep alkalomból.

– A Nógrádi Csilla vezette Fényesi Tanyák polgárőrei biztonságot adnak, jelenlétük sokat számít. A Mikulásozás pedig minden évben egy különleges élmény a gyerekeknek és a felnőtteknek is. A fiúk mindig nagyon várják a lovasokat, bár idén meglepetés volt számukra, előre nem szóltunk nekik, és amikor az ablakból megláttuk őket, akkor szaladtunk ki hozzájuk – árulta el hírportálunknak Miklós Beáta Csicsely Dávid és Csicsely Martin édesanyja.

Nógrádi Csilla, a Fényesi Tanyák Polgárőrség elnöke elmondta, idén különösen fontosnak tartották a Mikulásozást, hiszen azt a helyiek igénylik, másrészt nagyon lényegesnek érezték, hogy a nagyon nehéz 2020-as év vége felé egy kis mosolyt csaljanak az emberek arcára. Természetesen a biztonságra, a járvány elleni védekezésre kiemelten figyeltek, a szekerükre a korábbi évekkel ellentétben nem is szállhattak fel civilek. Azon az elnök mellett a szintén polgárőr Laurinyecz Krisztina, illetve a Mikulás szerepét a délutánra magára öltő, tarhosi lovas polgárőr Foltin Zalán kapott helyet. A csapatot elkísérte Pécsi Krisztina, dobozi lovas polgárőr Szilva nevű lován, illetve félig civilként Bóna Marianna a Borika nevű csikóval tartott a csapattal. Borika Laurinyecz Krisztináé, és hamarosan polgárőr ló válik belőle. S ne feledkezzünk meg Csilla lováról, Tardisról sem, aki a szekeret húzta kilométereken át fáradhatatlanul.

 

– Szombati utunk során a szokásokhoz híven végigjártuk működési területünket, a házakat, a tanyákat, és még a Lencsési lakótelepre is bementünk egy rövid időre – mondta hírportálunknak Nógrádi Csilla. – Valamennyi helyen egy kis édességet, egy kis szaloncukrot osztott szét a Mikulás.

Mind a lovakat, mind a szekeret ezúttal is felszerelték világítással, a kocsin emellett akkumulátoros fűtést is kialakítottak. Csilla rengeteget járőrözik éjszaka, illetve hidegben is, éppen ezért ez kulcskérdés számára.

– Az akkumulátor jelenleg olyan 5-6 órát bír, nagy álmom, hogy olyat szerelhessünk fel, amely 12 óráig is biztosítja a fűtést – tette hozzá.

Pécsi Krisztina kérdésünkre elmondta, egy nappal korábban, pénteken este Dobozon is nagy sikerrel rendezték meg a Mikulásozást, ami annyiban különbözött a békéscsabaitól, hogy ott első alkalommal tartották meg a különleges eseményt.

– Tíz-tizenöt helyre jutottunk el, a visszajelzések kedvezőek – nyilatkozta hírportálunknak.

Az egymásra való odafigyelés fontossága

A Mikulás jelmezét és szerepét ezúttal a tarhosi Foltin Zalán öltötte magára, aki – ahogy már említettük – saját maga is lovas polgárőr Tarhoson.

– Természetesnek tartottam, hogy itt legyek. Idén nagyon nehézzé vált az életünk, rengeteg lemondásra volt szükség, és valószínűleg még jó ideig különböző lényeges szabályok határozzák majd meg a mindennapokat – hangsúlyozta a fiatalember, aki a szakáll alatt maszkot is viselt a biztonság miatt. – Ennek ellenére azt gondolom, hogy ha másként is, mint korábban, de a szeretet, az egymásra való odafigyelés a legfontosabb. Ezzel a kis mókával pedig szerettünk volna jó kedvet csempészni az emberek életébe. Emellett az akció még egy kiemelkedő dolgot, az összefogást is szimbolizálta.

Saját tevékenységükkel kapcsolatban kifejtette, Tarhoson nagyon sokat járnak ki területre, nyáron pedig még egy gyerektábor munkáját is segítették, ami már csak azért is volt különleges, mert mai modern világunkban sok diák, óvodás először találkozott lóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában